10 maj 2006

Hennes tandkräm och barnens tänder

I morse, när jag var hos min tandhygienist, kom jag på en sak: Den här bloggens "Henne" är ju noga med att barnen inte ska använda tandkräm med fluor. Passade på att fråga när jag hade ett proffs att tillgå. Är detta vanligt, och vad kan det innebära för ett barn?

Det förekommer att folk vill ha det så, kom ett lite undanglidande svar. Men risken för karies om man kör med tandkräm utan fluor mångdubblas. Om ungarna borstar tänderna efter varje matintag och inte dricker söta drycker mellan målen, så klarar de sig.

Annars har de karies som ett brev på posten.

Jösses! Här har vi en kvinna som inte bara skaffar tandkräm utan fluor till barnen, dom "behöver" inte gå till tandläkaren heller. Hon har till och med vid ett tillfälle avbokat ett tandläkarbesök, så att barnens far kom dit med ett barn och oförrättat ärende.

Arma barn som varken får fluor eller gå till tandläkaren!

Överkurs
Jag Googlade lite på det här med farligt fluor och hittade rena religionskrigen, där främst alternativmedicinare slår hårt mot användningen av fluor i kranvatten och tandkräm.

Folk som inte gillar etablissemanget (som ju förordar fluor i vatten och tandkräm) verkar vara de vanligaste som utmålar fluorets farlighet i den ena uppsatsen mer invecklad än den andra.

Fluor är i och för sig ett gift, men det har ändå egenskapen att i små, mycket små, mängder förstärka skelett och tänder. I större mängder är det alltså farligt.

Själv hade jag både Fluortanten i skolan på min tid och har borstat med fluortandkräm i hela mitt liv och inte har jag några deformiteter i skelettet, inte...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Min mor visste inte vad är tandborste för något tills hon fyllde 20 år och hade alla friska tänder. Min son är 24 år nu och har alla friska tänder och han borstar de helt utan tandkräm och bara på kvällen ( han har hållit på med det i sista 12 år). Dottern är 7 år, alla friska tänder, borstar bara på kvällen med Urtekrams Children´s toothpaste utan fluor, slipmedel och sötningsmedel som finns i varenda en tandkräm för barn. Hon äter rejäla mängder av godis och inte bara på lördagar.
Jag tror att bra tandhälsa beror på rätt bakterie flora i munnen. Alltså fluor är bakteriedödande, och att använda det mot kariesorsakande bakterier är som att ta varje dag lite antibiotika med maten för att förebygga ev. diareé. Man vet att om man inte har Lactobaciller i tarmar blir det inte bra, obalans i bakterieflora i underlivet botas oftaste med Lactobaciller, varför skall det vara annorlunda med munnen? Jag började ta Biogaia Dental sugtableter för 3 år sedan och tandläkare noterade att jag hade inte tandsten. Hon trodde att det berode på att jag borstade så mycket. Det roliga är att jag borstar inte alls lika mycket som förr eftersom maten fastnar inte längre lika mycket på tänderna. Ibland lägger jag på tänderna en blandning av Lactobaciller från Lactiplus (Det är kapslar till såna som hade genomgått antibiotika kuren). Jag kan säga att det fungerar. Inga hål i sista 3 år trots att jag är väldigt duktig på att småäta. Min man borstar med Sensodyn, och sköljer med Dentan som innehåller fluorid.Han tror inte på Lactobaciller. Han har både tandsten och varje år en liten ny karies. Jag vet att vi är inte tillräckligt bevis statistiskt sett men det tål att tänka igenom saken. Ordentlig och rätt bakterieflora i munnen skyddar nog bättre tänderna än bakteriedödande medel. Speciellt med tanke att fluorid som användes i tandkräm användes också som råtgift och insekticid. Jag vill inte säga till mina barn: Ta lite råtgift så får du fina tänder.
Dessutom en hel del forskning visar att fluorid är ansvarig för benskörhet.

Plastfarfar sa...

De här barnen borstar alltså tänderna med fluorfri tändkräm, NN. Vilken sort vet jag inte. Det är den enda munvårdande produkt de använder.

Det här med nyttan av rätt bakterieflora i munnen är nytt för mig. Kanske är det så, men jag är ändå orolig för deras tandhälsa. Tänk på att barnen inte tar några munvårdande tillskott.

Det där med 'råttgift' i munnen och benskörhet handlar alltså om intag av åtskilligt större mängder än det blir frågan om när man använder vanlig tandkräm.

Anonym sa...

Har två döttrar, 3år och 7år. Va nyligen till tandläkaren med dem (privat-tandläkare). Yngsta tjejen hade inga hål men däremot emaljskador på flera tänder?! Men hur är det möjligt tänkte jag, mina barn har läskförbud och godis fås endast på lördagar!? Tandläkaren sa att det förmodligen berodde på att vi borstat med fluor-tandkräm. Hon sa att fluor-tandkräm inte ska användas till barn under 3år?! Men herregud! På folktandvården sa de precis tvärtom?! Vem ska man tro på?! Min äldsta dotter hade inte heller hål, men börjar redan få missfärgade tänder! Tandläkaren sa att det också kan bero på att vi borstat hennes tänder med fluor-tandkräm sen hon va 1år. I fortsättningen använder vi endast tandkräm UTAN fluor, sen får folk tycka vad de vill om det!

Plastfarfar sa...

Jag tycker vad jag vill. Liksom alla andra som lever i ett fritt land.

Anonym sa...

Att fluor är bland det värsta vi regelbundet kommer i kontakt med har jag vetat länge. Det sämsta med fluor är förmidligen dess påverkan på talgkottkörteln. Ni kommer att se inom några år. Det blir som med transfetter nu. Hälsosam margarin.... Gud...