03 mars 2008

En besvärlig helg

Den sista tiden har det sett så pass bra ut att det inte har funnits så mycket att rapportera här. Pappans nya jobb, med skiftarbete, är det stora som har hänt. Fast vi har sett tecken på stress: ett av barnen har börjat kissa på sig igen, och ett annat har återupptagit sitt tämligen högljudda krig mot ett av sina syskon. Och nu detta:

Alla fyra hela helgen
Det var fyra både stressade och understimulerade barn som kom pappan i fredags. Det äldsta, som fortfarande inte får använda PC-n hemma hos Henne, satt framför datorn i princip hela sin vakna tid. Men de andra levde om, kan man säga.

Tidvis var det svårt att uppfatta pappan när han var i telefon, så mycket väsnades de bägge kombattanterna. De struntade i alla tillsägelser. Både Barnens Farmor och jag försökte tala om för dem att pappan kanske inte får behålla lägenheten om de väsnas som de gör. De brydde sig inte.

Pappans upprepade tillsägelser hade ingen som helst verkan. Barnen började snart om. Han höll utläggningar om att han kanske måste flytta för att de väsnas så. De struntade i det och bara fortsatte.

Varför gör de så?
Barnens Farmor har en trolig förklaring som även jag skriver under på: Barnen vet att pappan aldrig skulle slå dem. Hans enda vapen är tillsägelser och ett och annat rytande. Sen är det stopp.

Då är det åtskilligt värre hemma hos Henne. Vi vet att hon går ganska hårt fram mot dem. Hon slår dem —till och med varje dag, har ett av barnen sagt till en kontaktperson— och att hon då kan uttala formidabla hotelser. Gör som jag säger, unge, annars blir det en fet smäll. Ungarna vet att det är allvar bakom Hennes ryanden och skrik.

Pappans arsenal mot barnen är ingenting mot mammans. Då blir det lätt hänt att de ignorerar hans resonemang.

Till saken hör förstås också att de får sköta sig i pricip själva hemma hos Henne. Hon tar inte ut dem på några aktiviter alls, vad vi kan förstå. Då ligger tristessen bakom hörnet.

Självklart hedrar det pappan att han inte ens vill hota med något som kan tolkas som våld, men det hjälper föga om värden hör av sig efter helgens drabbningar.

Det är alltså ganska deppigt just nu.

Inga kommentarer: