29 februari 2008

Mera stress

Jag har berättat om något som bara måste vara ett stressymptom; ett av barnen har fallit tillbaka till ovanan att kissa på sig igen. Nu har vi sett ett symptom till:

I alla syskonskaror finns det aggressioner. Barn bråkar i olika konstellationer, tråkar och provocerar varandra. Under ett års tid eller så, var t.ex ett av de här barnen ganska provokativ mot ett par av de andra. Det fanns alltid, kändes det som, tillfälle att jävlas med dem. Och de var inte svarslösa. Sådant känner alla flerbarnsföräldrar igen.

Under hösten avtog detta för att till slut helt upphöra. Lugn och sammanhållning ersatte tidvis ganska högljudda och livliga konflikter.

Men nu
Barnet i fråga har återgått till sitt gamla beteende, och därmed syskonen. Inte tu tal om saken. Den senaste tiden har pappan inte haft dem tillsammans utan att bråk av den gamla sorten har uppstått.

Häromdagen var det aktuella barnet ensam hos pappan. Han försökte prata med barnet om saken, men fick ett välbekant svar: En axelryckning och en lite fjärran blick.

Mammans yppandeförbud var där. Igen.

Inga kommentarer: