12 juni 2007

Barnen är veganer

Jag har några gånger påpekat att vi inte skriver allt på den här bloggen. Dels av det uppenbara skälet att "fel" person(-er) kan snubbla på Hennes nya liv, och dels för att en del saker faktiskt skulle påverka vår trovärdighet. Hennes många gånger bisarra beteende, resonemang och utspel kan te sig overkliga för en utomstående.

Det här har vi hoppat över för att hålla skildringen någorlunde ren och fokuserad, men nu finns det orsak att berätta:

Vegan:
Ord och inga visor i Wikipedia:

Veganism är ett levnadsätt där en person avstår från exploatering av djur i den mån möjligt och praktiskt. En vegan avstår därför från alla animaliska produkter såsom kött, fisk, fågel, mjölkprodukter, ägg, honungs- och vaxprodukter samt olika tillsatser av animaliskt ursprung.
Icke-animaliskt, var det
Ungarna har alltså inte fått något som helst från djurriket i sin kost. Det största är då förstås att de inte dricker mjölk eller har ätit mjölkprodukter. En mindre viktig sak är att de inte åt godis med gelatin som bindemedel, gelatin är ju en animalisk produkt.

Potatis, ris och (äggfri) pasta är stapelvarorna i deras kost. Och grönsaker förstås. Det sista året har en viss uppluckring skett så till vida att glass och även en och annan ostskiva på (vego-)pizzan är tillåten. På godisfronten verkar allt vara tillåtet numera.

Pappan var från början med på Hennes mycket strikta linje, men har bytt uppfattning därför att växande barn inte verkar må bra av att leva veganskt. Mer ur artikeln på Wikipedia:

Den vegan som bara utesluter animalier ur kosten utan att ersätta dem på rätt sätt kan på sikt få brist på viktiga näringsämnen som B12, D-vitamin och kalcium. Vissa produkter såsom sojamjölk, havremjölk, frukostflingor med flera finns med tillskott av B12, D-vitamin och kalcium, men extra tillskott kan i viss mån behövas.
Det där med B12 är en het potatis. För ett par år sen gjorde jag mitt bästa för att läsa på om det här med uppväxande barn och veganism, och kom till vägs ände när en uppsättning vetenskapsmän hävdade att man kunde få B12 från ett algextrakt medan motpartens vetenskapsmän hävdade att just den B12 inte kunde tas upp av människokroppen.

Materialet på Wikipedia säger inget om detta, men väl att brist på B12 kan uppstå hos långvariga veganer med symptomen "svår blodbrist, perniciös anemi, trötthet samt retlighet"

Kosthållningen är då förstås viktig
En vuxen kan leva veganskt utan större problem. Växande barn, har jag hört från flera håll, ska inte göra det. Låt dem ta ett eget beslut vid en mer mogen ålder, har andra veganer och vegeterianer i min omgivning sagt.

Som förälder och (just nu) ensam vårdnadshavare har Hon ett extra stort ansvar för barnens kosthållning. Och just kosthållningen har det kommit in synpunkter på. I vintras, till exempel, hade vi anledning att skriva till Soc därför att ungarna inte fick någon frukost hemma.

Vi vet också att en uppgift som de två familjeterapeuterna som hjälper Henne har, är just matning. (Den andra är "nattning". Tyvärr inget om hygien och rengöring i hemmet) Vi vet att barnen själva klagar på enahanda käk hemma hos Henne och vi har sett hur måltiderna när de träffar pappan har utvecklats från en gemensam stund tillsammans till ett närmast obligatoriskt fördointagande.

Två år gamla kläder
Det är, tycker jag, anmärkningsvärt att ett barn på lågstadiet kan ha samma kläder som för två år sen. Då växer man inte mycket. Inte heller var det så kul att konstatera att den närmast hårlösa fläcken på barnets huvud inte visade sig vara ett felklipp av den aspirerande hårklipparen till äldsta syskon, som vi först trodde. Det var lika lite hår på stället två veckor senare. Och tre.

Kan det bero på Hennes kosthållning?

10 kommentarer:

J sa...

Som alltid berör det du skriver mig djupt. Att inte växa på två år i den åldern är mycket oroväckande. Och håravfall likaså!

Plastfarfar sa...

Tack, J. Vi är också djupt berörda av det som spelar ut sig.

Soc är underrättade. Skolan lär bara ha svarat att det finns ett mindre barn än detta i den klassen.

Om detta mindre barnet också har stått still i växten i två år, vet vi inte.

stina sa...

Berättade jag att "du vet vem" skickade med de kläder som dottern hade på skolkortet i ettan till hennes umgänge med mig i julas? (Hon går i trean nu). Samma visa där. Om han skickar något, så är det sånt som är inköpt av MIG för två år sedan. Jag har gett upp att få "nya" kläder skickade...

Plastfarfar sa...

Det här med att skicka fram barn i gamla kläder känner nog många igen, Stina.

Men hur många lågstadiebarn kan använda två år gamla plagg?

Ullah sa...

Mina barn blir mätta och vägda regelbundet i skolan och resultaten blir införda på kurvor så att man lätt kan få en bild av deras tillväxt ändå från födseln och framåt. Skolsyster reagerar om något inte verkar stämma. Händer inte det för ert barnbarn? Eller är det bara Hon som blir kontaktad vid avvikelser? Har någon av er andra, t ex farmor, kontaktat skolhälsovården? Eller skulle det kanske kunna vändas emot pappan om ni gjorde det?

Plastfarfar sa...

Jag trodde också att det gick till ungefär så, UllaH. Går det till så i de här fallen, vet jag faktiskt inte. Inte får vi ta reda på något heller. Det är därför det är så viktigt att pappan får del av vårdnaden.

Det är ju Hon som har ensam vårdnad om barnen just nu, och då får pappan inte ens förhöra sig om läget. Än mindre vi.

Skolan i fråga är inte Sörgården, precis. Personalen hukar sig bakom paragrafer och juridik. Då är det meningslöst att ens försöka förhöra sig om läget för en elev om man inte har rätt att göra det.

Ullah sa...

Jag blir så upprörd att jag inte riktigt hittar ord. Vet man när det kan bli nya förhandlingar om vårdnaden?

Plastfarfar sa...

Det har stått still en tid på den juridiska fronten. Men nu har Fina Advokatbyrån börjat hosta upp sig igen, har jag fått höra.

Det är allt jag kan säga för stunden i brist på detaljer.

Jessica sa...

Hej Plastfarfar

Jag vill bara ställa dig frågan om du har kollat upp barn som lever veganskt? För det är riktigt som wikipedia uppger, att man som vegan avstår från alla animaliska produkter, men det betyder absolut inte att man på något sett är undernärd. Det innebär inte heller att man slutar växa, dock är det inte ovanligt för ett barn att inte växa så mycket i perioder under sin uppväxt, det är väldigt individuellt hur man växer som barn.

Jag skulle vilja tipsa dig om massa sidor som kan visa på hur man kan växa upp väldigt hälsosamt som veganbarn. Men jag har total förståelse för din oro, det står inte helt sällan i tidningarna om barn som växer upp på sk "vegansk kost" och som utvecklar engelska sjukan eller andra fruktansvärda sjukdomar. Men då rör det sig inte längre om en vegansk inriktning inom kosthållning utan det handlar om en vuxen person som inte har koll på vad de ska ge sina barn. Har du någonsin läst en artikel där det står "barn som växt upp på animalisk kost blir sjuk?" Trots att det inträffar. Som sagt handlar det då om en vuxen individ som saknar kunskap om vad för typ av mat och hur mycket kalorier ett barn behöver. Men att avfärda, rätta mig om jag har fel, som du gör en hel kosthållning, är inte vad jag anser riktigt.

Sedan är en undran om barnens kläder är för små? Om kläderna är hela och rena så spelar det väl ingen roll om de är 2 år gamla? Är det din oro över att de inte växer som de ska för att de har "gamla" kläder eller att de just har äldre kläder?

Plastfarfar sa...

Jag tror aldrig på larmrapporter, Jessica. Det täcker det mesta du skriver, liksom en omläsning av inlägget.

Det här med två år gamla kläder handlar inte om mode, utan om att de står stilla i växten.

Två av barnen är nu (2008) lite öveviktiga, ett är normalt och det fjärde långt under par, om man säger.

Inget av barnen tycker egentligen om att äta. Att äta är mer än plikt än något kul.

Eftersom de tillbringar långt mer tid hos mamman än de är med pappan, så anser jag att Hon bär ansvaret för barnens mat-likgiltighet.