19 juni 2007

Kontaktpersoner

DN skriver i dag om kontaktpersoner och hur illa det kan fungera utifrån barnens behov. I Hennes nya liv har det både fungerat och inte, men knappast som Inger Ekbom och Åsa Landberg på Rädda Barnen skildrar i sin rapport.

Den här skilsmässan, som har gett Henne interimistisk vårdnad och pappan fem timmar varannan vecka med sina barn, är inne på sin fjärde kontaktperson sedan förra sommaren. Tre stycken har avsagt sig samarbete med Henne, och två av dem vägrar till och med att träffa Henne på Socialförvaltningen för att diskutera problemen. Läs detaljer här.

Alla de som har agerat kontaktperson under den här tiden anser att det är fullständigt överflödigt. Pappan har en fin och varm kontakt med sina barn och inga som helst problem finns. Men nu har Tingsrätten så anbefallt, på vårdnadsutredarens rekommendation, och då ska det vara så.

Vårdnadsutredaren skildrar ett hem i misär och en snart medelålders kvinna med alkoholproblem som inte kan ta hand om barnen eller ens hålla dem med näringsriktig mat (Extra viktigt eftersom familjen är veganer). Likväl följer hon BUP-s rekommendation rakt av och blundar för de missförhållanden som hon själv har redgjort för, inklusive alkoholen. Och rätten följer Soc' rekommendation i tron att Soc vet vad de gör.

Icke denna gång, inte

4 kommentarer:

stina sa...

Får jag bara fråga, hur har de löst det med sommarumgänge? Har pappan behövt strida för detta, eller vad har hänt hos er och vad har ni fått för svar om ni sökt hjälp i denna fråga?

Plastfarfar sa...

Ingenting är sagt om detta. Hon har ju hela vårdnaden oavsett årstid. Allt umgänge med barnen utöver de fem timmarna varannan vecka sker på Hennes nåder.

stina sa...

ovilket jävla skit! Det går väl under de fina orden "föräldrar måste komma överrens" antar jag? Det borde vara straffbart att neka barnen deras rättighet till den förälder man inte bor med.

Plastfarfar sa...

Det borde det, Stina. Men nu när det är sommar och Hon har barnen på heltid så tror jag nog att hon kommer att gå med på att pappan tar barnen mer än vad Tingsrätten tydligen anser är lämpligt.

Dock inte i någon slags avtalsform. Vi får ta tillfällena i flykten...