07 november 2006

En ketchupdag...

[Anmärkning: Den här posten är omskriven morgonen efter första publicering. Den är tydligare nu, hoppas jag]

Det har varit lugnt en tid på bloggen. Sen verkar allt hända på en gång. Vi tar det värsta först:

Trasiga skor
Pappan var förbi ett av barnens skola idag. På förekommen anledning ville han inte gå in på skolgården, men han pratade med barnet genom staketet och de höll hand genom detta som i värsta snyftarfilmen. Fröken (en ny) kom förbi, presenterade sig och pratade lite. Sen var det inget mer med det. Pappan är tydligen inte ovälkommen på skolgården numera, till skillnad från de dramatiska veckorna i våras. En observation: barnet hade samma trasiga och läckande skor som i den här snart en månad gamla rapporten. Trist.

Än värre
Barnet berättar att "allt är bra" och "Jo visst" om situationen där hemma. Pappan känner förstås sin avkomma väl och vet att det här är inte ett bra svar. På några följdfrågor framgår det att Hon allt som oftast tar hårda grepp och ryter mot barnet. Hårda grepp, förresten. Är inte det barnmisshandel? Iallafall är det sådant som Hon fick pappan dömd för.

Samma saker som mamman (Hon, Henne. Den här bloggens huvudperson) fick pappan dömd för i Tingsrätten håller Hon alltså själv på med. Ofta, enligt barnet.

Sen fick pappan ett prov på Hennes vanliga stil. Barnet uppgav nämligen att Hon hade sagt till barnet att

[Pappan] inte orkar mer än två timmar med dig.
I ljuset av att träffarna är fem timmar, faller Hennes svartmåleri på plats.

Två telefonsamtal
Pappan ringer först Soc, den person som var sjuk och därmed spolierade helgens träff. Vederbörande uttrycker först glädje över att han träffade barnen. -Que? Det blev ju ingen träff för att kontaktpersonen sade upp sig från det här uppdraget och du inte ordnade någon ny, svarade pappan. Svaret kom enligt mallen Dåligt Samvete 1A, första stycket:
Nu ska du inte använda den tonen. Det är faktiskt otrevligt.
Så talar en feg människa, enligt min uppfattning. Har man gjort bort sig så tar man på sig detta och står för det. Inte Soc, inte. Nåväl. Det andra samtalet gick till barnens mamma. Hon öppnade med något helt oväntat:

Försäkringskassan
Hon berättade för pappan att "dom bara skrattade när han ringde och anmälde Henne". Pappan, som inte hade anmält henne, lyssnade förstummad på fortsättningen. Den handlade om att Hon visst inte skulle arbeta ikväll. Nähä, tänkte pappan. Men han bytte ämne till något mer angeläget, barnen och nästa träff.

Helgen
Mamman, nu märkbart stressad, säger att barnens pappa har synts full på stan och därför inte kan anförtros barnen. Pappan har varit nykter i veckotal, kan jag berätta. Till skillnad från Henne, som vi faktiskt har en videoinspelning på där hon är märkbart onykter mitt på blanka eftermiddagen.

Pappan påpekar att det handlar om fem timmar mitt på dagen och att han inte behöver dricka när han träffar barnen. Sen fortsätter han med att fråga om utkastet till vårdnadsutredningen, som ju inte var helt positivt vad gäller Henne och hennes förmåga att ta hand om barnen. Svaret var stilenligt: Hon har inte haft tid att läsa några papper. Såklart. De var ju inte till hennes fördel...

Busshållplatsen
Senare mötte pappan Henne på väg till det Hon nu arbetar med i kväll. Stylad. Nya kläder. Ny iPod. Svindyra stövlar. Till skillnad från barnets skodon, verkade de regntäta. Hon blev märkbart stressad och beskyllde barnet för att ha skvallrat för pappan om att Hon skulle arbeta ikväll. Och om han gjorde något åt detta, så skulle Hon anmäla honom. För vad, är oklart.

Till att börja med var det inte barnens pappa som har pratat med Försäkringskassan om Hennes oanade arbetsförmåga under pågående sjukskrivning. Någon annan med kunskaper om Hennes nuvarande liv måste ha gjort det. En person som Hon drar lätt på sig fiender, så jag är inte förvånad över detta.

Pappan svarade lugnt på beskyllningen att det finns flera sätt att få information. [Internet, till exempel. Hon syns gärna på nätet och vet förstås att det är en viktig marknadsföringskanal, men är egentligen vare sig kunnig eller intresserad av annat än att klicka runt lite här och där. Jag har faktiskt sett henne stava fel på ordet "Google", av alla.]

Slutsats
Hon är helt klart stressad av Ovälkommen Uppmärksamhet, klär hellre sig själv än barnen och Hon jobbar på som vanligt trots att hon har Försäkringskassans uppmärksamhet på sig. Det skulle inte jag göra i Hennes läge. Inte heller skulle jag låta mina aktiviteter synas så väl som Hon gör.

Däremot skulle jag ekipera barnen innan jag stylade mig själv och köpte en iPod. Men, det är klart. Hon är ju sån...

Inga kommentarer: