14 januari 2008

Han mailar -Hon ringer

Så är det. De bägge föräldrarna är inne i diskussioner, eller ska man säga förhandlingar, om hans umgänge med barnen. Pappan har skickat ett par olika förslag om umgängesschema till Henne. Hittills har hon bara ringt upp, tjafsat och sagt nej.

Läs domen!
Vid ett tillfälle sade hon att något var emot vårdnadsdomen. Pappan läste då högt ur den för Henne. Hon blev tyst. Han har alltså umgängesrätt med barnen varannan helg från fredag eftermiddag till söndag kl 1900.

Sedan september när domen kom har han haft alla fyra barnen så gott som varje helg. Någon enstaka helg har han haft två av dem. I praktiken har mamman alltså varit barnfri så gott som varje helg hela hösten. Pappans förslag till schema innebär att hon skulle få ha barnen, två eller fyra, så gott som varje helg. Precis Lika mycket som pappan. Det vill hon ju slippa.

Hennes kontring är alltså att hota med en kontaktfamilj som skulle ta två av barnen i taget om helgerna. (Hon hade en som tog alla fyra förra sommaren. Det slutade med att familjen avsade sig barnen efter första helgen och en faktura på 2.000:- för en förstörd dörr.)

Vi tror inte att det går så mycket bättre den här gången heller. Skulle Soc verkligen bekosta kontaktfamilj åt Henne när pappan har barnen minimum två helger i månaden? På den frågan har Hon svarat som hon gör när hon är ställd: Med tystnad.

Han mailar -Hon ringer?
Varför svarar hon inte bara på mailen, undrar någon. Självklart för att kunna blåneka, svarar jag. Det är ju lättare att neka till något man har sagt än till något man har skrivit.

dum är Hon inte. Faktiskt.

9 kommentarer:

monica sa...

ja ord mot ord det vet hon vel , det passar väl henne bäst , fan va man blir förbannad, att hon inte skäms, har hon egen familj, syskon föräldrar? vänner? men dom vågar kanske inte säga nått?
Måste fråga en annan sak hur gammal är hon, ? du kanske har skrivit det ,men jag har missat det ....

Ullah sa...

Borde inte pappan spela in samtalen? Det kanske är bra för honom ha att lite bevis på hur hon låter när de "förhandlar". Man vet aldrig när det kan komma till pass.

Plastfarfar sa...

Monica: När det här drog igång, så hade Hon brutit med hela sin släkt. Läs mer i 'Om Henne' i spalten till höger.

Ulla: Pappan utesluter inte att Hon spelar in samtalen. Han tycker, som jag, att det är ovärdigt att själv göra så.

Dessutom saknar sådana inspelningar bevisvärde vad vi vet. Frågan är om det ens är lagligt att göra så.

Tycko Tryck sa...

Att använda inspelningar som bevisning är lite som att slå med tveeggad yxa brukar jag säga. Slår det tillbaka så träffas man av egen egg.
Och väldigt ofta är det som Plastfarfar säger, inspelningar som uppenbarligen gjorts utan den andres vetskap saknar egentligen bevisvärde eftersom det kan antas att samtalet och inspelningen haft som syfte att leda den andre till att säga något.
Är inspelningen gjord med den andres samtycke är det en annan sak. Men en sådan inspelning blir ju i praktiken lika värdelös eftersom motparten säkert vaktar sin tunga.

Plastfarfar sa...

Sen har vi det här med redigering av inspelningarna, Tycko. Där kan man ha mycket kul, och det vet nog våra rättsinstanser.

Tycko Tryck sa...

Javisst är det så Plastfarfar. Om man först regisserar ett samtal så att den andre skall säga något mindre smickrande så kan man ju precis som du nämner sedan redigera (manipulera) en inspelning så att det hela förstärks ytterligare.

Och den tveeggade yxan kan slå tillbaka på det sättet att rätten kan anse att hemliga inspelningar inte är att betrakta som fair play. Och då kanke rätten anser att man i andra avseenden inte heller kör fair play och bandinspelningarna kan lägga sordin på hela ärendet.
Så det här med inspelningar skall man vara lite försiktig med.

Ullah sa...

Då är det väl bäst att låta bli att spela in. Även om jag inte tycker det är ovärdigt i ett sådant läge som pappan befinner sig. Men de andra skälen väger naturligtvis tyngre.

Plastfarfar sa...

Den enda användningen man har av att spela in är väl att ha materialet som minnesstöd?

Annars är barnens pappa helt säker på att mamman spelade in deras samtal förra året. Det lät konstigt, och hennes repliker verkade upplästa på något vis. Som om hon försökte få honom att säga vissa saker.

Inget sådant har används av Henne. Kanske advokaten satte stopp?

Mummel sa...

Det är lagligt med inspelningar. Vad som enligt lag krävs är att EN av parterna vet att inspelning görs. Sen är det ju förstås artigt att upplysa den andre att man spelar in - men inte nödvändigt. Många som hotats på telefon har i förundersökningar haft god hjälp av inspelade samtal. Etiskt/moraliskt är en annan sak, bevisvärde i rättegång en tredje.
Jag anser inte att värdighet/ovärdighet inte har ett skit med saken att göra - och även om det inte går att använda i en ev rättegång så är det alldeles utmärkt att ha som "minnesstöd", inte minst i kontakter med soc/fk.

Vad är viktigast? Pappas värdighet eller barnens långsiktiga välmående? Där har man ett moraliskt/etiskt dilemma som vida överstiger frågan om inspelade samtal, tycker jag! Är det därtill så att det förekommer hot om indraget umgånge från en part, och att denna part inte svarar på mail för att "komma undan" möjligheten att något ska kunna användas emot henne - köp en bandspelare. Eller en recording jack till mp3-spelaren/mobiltelefonen.

För vems integritet står högst? Den vuxnes, eller barnens?

Barnen har ju inte en chans, och därtill borde alla barn få möjlighet att älska båda sina föräldrar. Vuxenproblem borde alltid hållas borta från barnens horisont.