03 januari 2008

Barnens julafton

Vi har ju berättat om helgen före jul och den helt enkelt skitmysiga kvällen före julafton. Sedan lämnades barnen över till mamman över själva julhelgen, helt enligt tingsrättens förlikningsdom och de bägge föräldrarnas planering inför julhelgen.

Nu har det snart gått ett par veckor, pappan har träffat barnen i olika konstellationer och det har framkommit hur Julen Med Henne var. Inget vidare, verkar det.

Maten
Maten har det klagats på. Det ser jag ganska allvarligt på. Hennes av yttre omständigheter försämrade ekonomi har nämligen fått henne att hota med 'sämre mat' till barnen och hon låter det tydligen slå redan till julen. (Vi har sedan dess fått indikationer på att Hon har överdrivit det ekonomiska bortfallet, men definitivt inte ljugit. Ett rejält avbräck är det)

Julklapparna
Ett känsligt kapitel. Min, Barnens Farmors och pappans sammanlagda julklappskraft är förstås mycket större än Hennes. Hon hade mobiliserat barnens mormor till stan över julen, men det blev ändå lite Karl-Bertil Jonsson över det hela. Saker barnen inte visste att de önskade sig, om man säger.

Av oss fick de, helt enligt den familjens tradition, nogsamt avprickade och i vissa fall förhandlade önskemål tillgodosedda. Av Henne saker man köper en lördag för att det är lördag. En flaska hårschampo, typ.

Och de från oss medhavda presenterna hem till Henne är fortfarande undanlagda. No comments.

Gonatt
Under kvällen blev mamman trött, gick in på sitt rum och lade sig att sova. Där satt barnen och deras mormor. No comments on that either.

Eftersnack
Mamman har faktiskt beklagat sig över att hon hade barnen hela julhelgen och att pappan måste 'ta sitt ansvar', en ofta återkommande fras. Att julen var detaljplanerad långt i förväg av Henne betydde plötsligt inget. No further comments.

Nu
Två av barnen ska vara med pappan i morgon kväll, när de två andra är iväg med mamman på ett jippo. Detta fick pappan veta när ett av dem pratade med Barnens Farmor i telefon i kväll. H*n hade har på egen begäran bett att få vara med pappan i kväll och sova där.

Mamman hade planerat in pappan utan att ens fråga. Nu bara måste jag avhålla mig från comments.

Vad säger man?
Sån är Hon, kanske. Vad vet jag?

2 kommentarer:

Tycko Tryck sa...

Helt klart orsak och verkan här.
Modern tillåter umgänge långt ut över vad förlikningsdomen har fastställt men det är ju inte pga. att barnen skall ha tillgång till båda sina föräldrar utan det är ju helt utgående för att hennes egna behov "kräver" att barnen inte är med henne. Orsaken är alltså helt egoistisk men verkan blir ju att barnen får träffa den andre föräldern mycket mera. Och det ser ju bra ut på pappret om man säger så.
Man kan ju inte heller klandra pappan som tar alla de här möjligheterna till extra umgänge, vem skulle inte göra det?
Följden blir dock lite mindre trevlig, nämligen den att Hon kan styra och ställa med pappan lite som hon tycker.
Så det blir ju lite som att välja mellan pest och kolera. Antingen får Hon styra och domdera och pappan får bita ihop finna sig i alla nycker och infall eller så får han sätta ner foten med risk att hon klipper av allt umgänge som inte är ålagt av domstol.
Mitt personliga coachråd: Jag tycker att pappan skall bita ihop och låta Henne hålla på så här ett tag. Och sedan sätta upp gränser för vad som skall vara rimligt med "oanmält umgänge". För får Hon hålla på och får den här avlastningen när helst hon behagar så kommer det att bli så bekvämt för henne att hon knappast klipper av umgänget om pappan några enskilda tillfällen säger ifrån.
Men det är som jag skulle gjort det, i verkligheten kanske det inte skulle fungera.

Plastfarfar sa...

Jag håller med dig i mycket, Tycko. Men i den här saken är det pappan som rår. Hur han tänker lär vi bli varse.