30 januari 2008

Hennes nya ekonomi

I förra veckan var Hon mer än vanligt aggressiv mot barnens pappa. Han skulle bland mycket annat stämmas för att han inte hade satt in pengar på barnens (länsade) sparkonton. Lite märkligt var det väl att hon tog upp ämnet två och ett halvt år efter tömningen. Sen kom jag på det:

Lönevecka månad ett
Den veckan kulminerade ju i år med den 25. Dagarna före bombarderas man med besked från sina kortutgivare, arbetsgivare och, i Hennes fall, Försäkringskassan. Dessutom börjar bankerna skicka ut årsbeskeden för 2007. Där påmindes hon om barnens konton, tror jag. Fyra nollor, om man säger.

Hon fick också svart på vitt när det gäller den nya reducerade ersättningen från FK. Gissningsvis var beskeden gällande hennes kort också tämligen kärva. Åren före separationen låg makarna nästan alltid på limit, och det finns ingen anledning att tro att Hon inte gör det nu.

Det måste ha varit en mörk vecka för Henne.

Jäpp
Vi vet nu att Hon får åtta i stället för tolv tusen netto från FK. Just den här månaden blev det dessutom bara sju tusen, vilket kan ha med hennes återbetalningsskyldighet att göra. Hon har arbetat under en sjukskrivning, någon (ingen av oss!) anmälde det och det hela utreddes varpå hon blev återbetalningskyldig på 25.000:-

Sifforna stämmer med att hennes sjukskrivningsgrad reducerades till 75% och en tänkt 'indrivning' av de 25 tusen. Ett tapp på fem tusen låter allvarligt, och det är då sannerligen inget att skratta åt för de flesta.

Men låt oss inte glömma bort att hon har kvar barn- och bostadsbidrag samt underhållsbidraget. Eller att hon struntar i det här med att skicka med matpengar när pappan har barnen, bara det en kännbar utgift för honom. Och en besparing för Henne.

Då är det inga 25 procent av intäktsbudgeten som Hon (självförvållat) har fått nedskriven. Tio till femton procent är tappet enligt min skattning. Det är allvarligt nog.

Fast barnens pappa och jag har mer än en gång analyserat Hennes kända intäkter och utgifter för boende, mat och kläder och kommit fram till att det borde räcka även under de nya omständigheterna, bara man lever återhållsamt. Hon röker inte, men dricker å andra sidan desto mer. Oftast på krogen, dessutom. Sånt kostar.

Besparingar
När beskedet från FK kom, fick barnen veta att det skulle slå på kosthållningen. Det har det. Kall pasta dagar i sträck är inte så kul. Hon har också slutat att ge veckopengar på regelbunden basis. Hon är på pappan om att han ska ha barnen ännu mer än tidigare.

Sparar hon in på något för egen del, så vet vi inte om det. Men man kan ju alltid hoppas att Hon drar in på ett krogbesök eller två.

Hoppas
Hoppas
Hoppas

3 kommentarer:

Mummel sa...

Tycker att skolan borde reragera/tipsas om att barnen faktiskt inte får den mat de behöver.
Skolsköterska. Kurator. Ring och spela dum, fråga om råd, vad ska göras?
De har nämligen anmälningsplikt till skillnad från oss vanliga dödliga.
Och mat är faktiskt det viktigaste av allt för växande barn...
Hade en väldigt väldigt hungrig period då mina stora var små, eftersom jag prioriterade deras käk på det magra studielånet.
Man har rätt att oroa sej. Om farmor tar kontakt med skolsköterskan och frågar, bara frågar, kan det inte sätta igång nåt då?

Tycko Tryck sa...

mummel har faktiskt en bra ide' här. Annars pappan kunde "spela lite dum" och framföra sin oro över att barnen inte får tillräcklig kost hemma hos Henne och om det kan vara farligt när de kommer till honom och äter mycket och kostriktig mat. Farligt kanske det inte är men hur reagerar deras magar?

Plastfarfar sa...

Pappan har framfört sin oro över barnens kosthållning till både Soc och i ett fall skolsköterskan.

Att ett av barnen nästan har stannat i växten har avfärdats med att h*n inte är minst i klassen.

Att de för det mesta får dagens första mål i och med skollunchen verkar inte bekymra. Det är inte helt ovanligt i den skolan, som är problemtyngd.

Att det äldsta barnet har gått upp i vikt pga godisätande och, framför allt, stillasittande är något som mamman måste ta tag i.

...men en bra idé är det.