14 december 2007

Lucia, var det

Har man fyra barn så borde det bli ett flängande på Luciamorgonen. Icke så för Henne: De två äldsta barnens Luciatåg ägde rum kvart i sju på morgonen. 'Alldeles för tidigt för mig', sade hon bara och så blev det inget för dem. De gick till skolan på vanlig tid.

Det tredje barnets Lucia blev det inte heller något av, varför vet jag i skrivande stund. Men det yngsta barnet hade Lucia på sitt dagis på eftermiddagen, så det firandet kunde Hon tänka sig att närvara vid. Men inte många fler:

Den illvilliga släkten
Hon gjorde klart för barnens pappa att om 'hans släkt' kom, så skulle hon, barnets vårdnadshavare, se till att de avvisades. I praktiken skulle det bli ett uppträde som förstörde dagen för andra barn och föräldrar, så Barnens Farmor avstod från att komma vilket hon annars gärna hade gjort. Själv kunde jag inte för jobbet, men jag hade inte heller kommit dit av samma skäl.

Alla syskonen var iallafall där och det hela gick bra och var vackert, som ett lussefirande ska vara. Efteråt ville tre av barnen åka hem till pappan en stund och det fjärde ville övernatta där. Gissa om de fick det för Henne?

Julmarknad i helgen?
Det var tänkt att vi skulle gå på julmarknad med pappan och barnen som enda aktivitet i helgen, då Hon för en gångs skull inte ville att hela eller delar av barnaskaran var hos pappan. Men det här med sponsorn och sjukpenningen som jag anses skyldig till har rubbat Hennes cirklar.

Jag vill inte att barnen
ska träffa din illvilliga
släkt i helgen.Det får bli
till jul.
Ord och inga visor i ett SMS till barnens pappa. Hon visste att julmarkanaden var på G och att det är något vi gör tillsammans, så det var Hennes sätt att sabotera besöket. För säkerhets skull lät hon senare meddela att pappan inte får träffa barnen alls i helgen (som inte ingår i förlikningsdomens schema). De ska visst på bio.

Att barnen snuvades på julmarknaden struntar hon tydligen i. Vi gör ett nytt försök nästa helg.

Bestämmer hon vilka barnen får träffa när de är med pappan?
Hon verkar tro att hon kan det, i stundens upphetsning. Men det kan hon ju inte. Hon har inget som helst på fötterna när hon beordrar ut mig och Barnens Farmor från deras liv. Vad barn gör eller vilka de träffar när de är med umgängesföräldern (pappan) har vårdnadsföräldern (Henne) inte ett skvatt att göra med. Det känner Hon förstås till, men hon kanske tror att ingen annan vet det.

Hon sagt, och varskott om, åtskilligt värre saker än detta som straff för att Försäkringskassan gjorde tillslag, ska ni veta. Men jag hoppas verkligen att det är i stundens upphetsning, så det får ligga ett tag innan jag berättar vad det är.

9 kommentarer:

Trötta Mamman sa...

att hon hindrar hans släkt från att träffa barnen kan ligga henne i fatet vid en ny tvist. (jag säger inte om, utan snarare när) och var inte det en del av förlikningen att pappan skulle ha insyn till barnen på dagis/skola, lussefirande borde ju rimligtsvis vara en del däri.

Plastfarfar sa...

Det blir mycket som kommer att ligga Henne i fatet om (när?) det blir en ny tvist, Ulla.

Det var inte tal om pappans närvaro, bara släktens. Det är väl lite osäker mark juridiskt sett, men det viktiga var att inte på något vis förstöra tillställningen för andra deltagare.

Under andra omständigheter kanske vi inte blir fullt så hänsynsfulla.

Ullah sa...

Fy fasen vilken j-a egoist hon är! Inte gå upp på morgonen för att fira lucia med barnen! Jag saknar ord.

Plastfarfar sa...

(Kan jag kalla Tröttis för Ulla, så kan jag väl kalla Ulla för Tröttis för att jämna ut det hela :-)

Jäpp, Tröttis. Hon sätter sig själv före barnen, var det. Det är ytterst obehagligt.

Anonym sa...

Man har inte så jättestora rättigheter som "extended family", men det anses dock viktigt att barn har kontakt med mor- respektive farföräldrar.
Det är alltså inte helt omöjligt för farmor att få "umgänge". Kolla med soc nångång...
Och lycka till.

Plastfarfar sa...

Tack, NN. Barnens Farmor skulle nog kunna utverka umgängesrätt via familjerätten, men eftersom hon träffar barnen när de är med pappan så behövs det inte.

Mamman har faktiskt inget att säga till om när det gäller barnens aktiviteter när de är med pappan.

stina sa...

Som du vet, så har just detta med att pappan i mitt fall varit ett problem, att han vill neka släktingar att träffa barnen. Att soc inte kan hjälpa till borde jag själv ha räknat ut i ett tidigit skede, med tanke på allt annat som kan drabba ett barn som de skiter i.

Föräldrar som beter sig dåligt, som hon och vissa andra kan komma undan med det. Barn tvingas växa upp med att en förälder reglerar vilka som duger att ha kontakt med,vilka som överhuvudtaget får komma till skolan och dyl. på avslutningar och annat. Stackars alla dessa barn som råkar ut för detta, dina barnbarn och min dotter.

Plastfarfar sa...

Din situation är mer komplicerad än den här, Stina. Det stora är att barnen inte lever under samma tak, avstånden, umgängesintervallen och den trilskande Mopsen.

Både pappan och Barnens Farmor var i ett tidigt skede av den här historien utspärrade från dagis, men nu har han informationsrätt och har han farmodern och/eller mig i sällskap när han träffar barnen så kan mamman inte stoppa detta, så mycket vet vi.

I värsta fall får någon jurist tala om det för Henne.

Att barn far bättre av att umgås med olika vuxna, släkt och vänner vet alla. Då är det trist att sånt här uppstår.

Dudaim sa...

Hör finns hörbart som kanske kan hjälpa... http://www.sr.se/cgi-bin/jonkoping/program/artikel.asp?ProgramID=2345&artikel=785709
Man blir så ledsen över att det finns så många dumma föräldrar på denna jord. :(