03 september 2007

Första helgen

Så är den då avverkad, första helgen i den nya ordningen efter förlikningen. Pappan var med barnen två långa dagpass, 10-19, utan kontaktperson. Det är något helt annat än de fem timmar med k-person, som har rått ett styvt år nu. Och det märktes. Men vi tar det kronologiskt:

Dag -1
Kvällen före ringer Hon upp pappan och erbjuder honom att ha barnen över natten. Hon ska tydligen bort på lördagkvällen. Det är frestande att ta erbjudandet, men pappan avstår. Nu när Tingsrätten har tagit steget att åsidosätta vårdnadsutredningens rekommendationer så är det bäst att följa det som är sagt. Han avböjer. Mamman får städsla barnvakt några timmar. Det visar sig att Rigmor kommer tillbaka.

Dag 1
Pappan hämtar barnen på gården klockan tio. Mamman säger inte ett ord, bara vänder på klacken och går sin väg. Resten av dagen förflyter i stort sett bra. Barnen behöver ju inte kämpa mot klockan om pappans uppmärksamhet.

Pappan börjar också få barnen att återgå till vanor som de nästan har glömt bort: Samlade måltider och att tvätta händerna efter toalettbesök, till exempel.

Barnens Farmor och jag kommer förbi och kan konstatera att de har tvättat håret den här gången. Inte luktar de heller. Men kläderna... Och språket! Vi är inte pryda eller hämmade någon av oss, men barnens språk och ordval bekom oss illa. Det var rått, helt enkelt.

Jag har nämnt att ett barn verkar ha stannat i växten. Det får näringstillskott med bland annat mjölkpulver sedan en tid, men det syns det inte mycket av. (Barnen är veganer och mamman är mycket renlärig på den punkten, så detta måste ha suttit långt inne) Mamman väger barnet i fråga, men talar inte om för det hur mycket h*n väger. Ett av de andra vet dock besked: Kilovis mindre än ett yngre syskon.

Dagen avslutas med återlämning enligt regelboken: På gården klockan nitton. Pappan får SMS från barnvakten Rigmor: Hon är sen, men 'på G'. Vad göra? Som kontaktpersonen gjorde mer än en gång i samma läge, givetvis.

Pappan följer med barnen upp i lägenheten och väntar där på Rigmor. Det är oväntat rent, och den där fattiglukten som hängt i luften vid tidigare tillfällen är borta, liksom ett antal möbler. Det är inte omöblerat, precis, men mycket mer luft och yta än tidigare. (Min tanke är att möblerna har gått av monetära skäl, inte estetiska. Men här kanske jag är ute och cyklar)

Rigmor kom efter kanske tjugo minuter. Pappan kommenterade städningen och hon log utan att säga något. Det är alltså knappast mamman som har fått ordning på hygienen i hemmet. Nåväl:

Det vore frestande att prata med Rigmor om barnen, hemmet och Henne. Hon hade ju ett par av dem i hela fyra dagar för lite sen. Men vi vet nu att Rigmor städslades via Hennes bekanta, så hon lär nog inte vara helt uppriktig om situationen.

Dag 2
Hämtning klockan tio. Den här gången hade barnen inte fått något att äta på morgonen, ett otäckt eko ur det förflutna. Orsaken var också densamma. 'Vi hann inte'.

Sen rullade jag fram bilen och körde hela gänget till en begivenhet strax utanför stan. Det var inte gratis, men en höjdare. Alla var nöjda och belåtna efteråt. Stämningen var på topp.

Pappan gjorde middag tillsammans med barnen. De fick hjälpa till efter förmåga och det gick bra med allting.

Återlämningen, då? Barnen gick själva upp i lägenheten (Mamman hade råskällt på pappan för att han var inne i den kvällen före. Men han kan ju inte lämna barnen ensamna, eller?) och det föreföll som om Hon var hemma. Men hon visade sig inte.

Datorstopp
Det äldsta barnet (vars telefonkort fortfarande inte är påfyllt som mamman har åtagit sig) ringde senare upp pappan från en syskontelefon och var ledsen på riktigt: H*n får inte längre använda mammas dator. Den pajade härförleden och Hon fick reparera den för 5.000:-. Det ska ha varit barnet som förstörde den genom att trycka sönder strömbrytaren. Godnatt spelfusk och Hotmail. Annars har ett annat barn berättat att reparatören kom och satte tillbaka en sladd, så var PC-n hel igen. Vem ska man tro?

Fem papp för att serva en dator när man kan köpa en ny och få pengar över för samma belopp? Just det. Här har vi nog en avsevärsd avrundning uppåt. Ganska så typiskt Henne.

Mer oroande är att Hon uttryckte sig i vändor som om barnet skulle betala. Det skulle medföra att barnet i fråga får Kronofogden över sig på 18-årsdagen. Samma tongångar har hörts om en förstörd dörr i somras. Vi hoppas verkligen att Hon bara har uttryckt sig slarvigt, något som hon är bra på. Mycket bra på.

Framåt
Det här med att ingen vuxen var på plats vid återlämningen var ju inte bra. Trots att Kontaktpersonen hade just detta läge ett antal gånger, så var pappan inte förberedd på saken. Här måste vi reda ut vad som gäller. Var det fel att gå upp i lägenheten, eller skulle han bara ha lämnat ungarna där?

Likaså har det förekommit att det äldsta barnet inte ville följa med på träffar med pappan. Senaste gången så kastade mamman faktiskt ut barnet och tvingade det att följa med genom att helt enkelt meddela att h*n inte fick komma innanför dörren förrän träfftiden var över. <Förtydligande> Alternativet till att följa med var alltså att gå brandvakt i fem timmar.</Förtydligande>Här måste vi också ta reda på vad som gäller.

Kan man tvinga ett barn att gå brandvakt i nio timmar, om än på dagtid? Om någon månad vidtar övernattningar med pappan och då har vi lite kallare nätter också.

Tanken svindlar.

4 kommentarer:

Johnny sa...

Vad bra, det låter ju som att det går åt rätt håll.
På tal om förstörda dörrar. Min äldste hade en jäkla ovana att slå näven i dörrar när han var arg. Han fick faktiskt betala (åtminstone en symbolisk "böter"). Nu har han kommit på ett sätt att vända på problemet. Han jobbar som rivare, och får betalt för det istället.

Plastfarfar sa...

Det här barnet blir nog en bra 'demolition person' vad det lider. Men den aktuella summan är knappast symbolisk: 2.000:- med ränta på ränta fram till 18-årsdagen, om det är som jag fruktar.

Hoppas att jag har fel här.

Johnny sa...

pf: Tja, om det är hon som har försörjningsansvar för honom tills han blir arton, så får ju hon ge honom pengar som han kan ge tillbaks till henne. Låter lite spånigt. Fast det är ju trist om födelsedagspengar hamnar i hennes ficka förstås. Bättre att ge honom grejor då.

Plastfarfar sa...

Man läser om barn som är skuldsatta för skolfoton, Johnny. Det är den parallellen jag ser om nu mamman sätter barnen som betalningsansvariga (=fakturamottagare) för det som skett. En lagändring verkar vara på G. Man har ju stoppat möjligheten att sätta P-böterna på sina barn, så nu får vi väl hoppas på att barn inte kan skuldsättas under några som helst omständigheter.

I övrigt kan Hon ju lägga ut beloppen och sen skippa allt vad veckopeng och fölsedagspengar heter och kalla det "avbetalning". Det vore nog Henne inte främmande.