20 september 2007

Avlastning -inte umgänge

När jag skriver detta är pappan på stan med två av barnen. Det ena avtågar förhoppningsvis med ett par dojor lämpade för den idrott som h*n har börjat med. (De två första träningarna spelade barnet barfota!) Det andra hittar nog ett PS2-spel som duger i en specialbutik. De lite äldre spelen är ju snorbilliga jmf nyutgåvorna. I går kväll, förresten, var pappan också med ett av barnen.

Sen åker alla hem till pappan och är tillsammans en timme eller två. Allt detta förstås med Hennes medgivande.

Avlastning
Det här är förstås en form av avlastning för den svårt tyngda mamman som bara har 5-6 timmar varje vardag för sig själv. (Märkte ni ironin där?) Och nu, efter förlikningen, dessutom varannan helg. Hon var på Soc om kontaktfamilj i våras och fick en, men det sprack efter första helgen. Famlijen i fråga avsade sig faktiskt vidare umgänge med barnen efter första helgen, som dessutom kostade ett par tusen för en förstörd dörr.

Då kan barnens så förkättrade pappa var bra att ha till hands. Redan andra helgen fick han ha barnen över natt, trots att tingsrätten hade sagt dagpass till en början. Och nu i helgen ska han ha två av dem fredag-lördag, trots att det inte är en umgängeshelg.

Det här är bara början, tror både pappan och jag. Det är ju så bekvämt för Henne att kunna skicka bort barnen så att hon kan ägna sig åt sitt. Just därför är pappan lite obenägen på att lova annat än tillfälle för tillfälle just nu.

FK
Försäkringskassan kommer in i bilden också. Nästa månad kommer pappan att lämna in en redogörelse för hur mycket umgänge han har haft, och därmed förhoppningsvis få lite bostads- och (rabatt på?) underhållsbidrag.

Jag är i det närmaste helt okunnig i sådant och anser bara, som skattebetalare, att en sådan åtgärd från FK i så fall borde innebära en nedskrivning av de bidrag som Hon får. För man kan väl inte få bidrag för perioder då barnen har varit med umgängesföräldern?

Vad Hon gör när hennes bidrag skrivs ner för att barnen är hos pappan avsevärda tider kan man bara spekulera i. Initialt lär hon i allafall gå i taket.

Pengar och bidrag verkar ju vara viktigare än barnen för Henne.

12 kommentarer:

Trötta Mamman sa...

Hmm, så här står det på FK's hemsida:
"Du har rätt till avdrag på vad du ska betala till Försäkringskassan för de dagar som barnet bor tillfälligt hos dig. Sammanhängande perioder hos dig ger rätt till avdrag. Är barnet hos dig minst fem dagar i sträck får du göra
avdrag för dem. Du får även göra avdrag för enstaka övernattningar, om barnet bor hos dig minst sex dagar under en kalendermånad. De dagarna behöver inte vara i sträck."

http://www.forsakringskassan.se/fakta/underhallsstod_umgange/?page=/privatpers/foralder/separerar/underhallstod/index.php
Hoppas länken funkar =) Sex dagar per månad eller fler så ska han kan kunna göra avdrag vill jag minnas. "Exempel 2 – minst 6 dagar under en månad
Anna har under månaden varit hos pappa Peter två helger från fredag eftermiddag till måndag morgon, det vill säga tre nätter varje gång. Totalt blir det sex dagar under månaden. Om Peter betalar 1 273 kronor per månad, blir avdraget
för varje dag 31,83 kronor (1 273/40). Sex dagars avdrag blir då 190 kronor (31,83x6, avrundat nedåt)."

helsingborg42 sa...

glad för er, att barnen nu får komma till pappan, alla vinner på detta.

Är dock LITE tveksam till om pappan gör rätt i att direkt gå till FK och begära avdrag på underhållet för de dagar dem är hos honom.
Bostadsbidraget självklart, men jag hade väntat lite med UH-rabatten.
Anledningen:
Få kontinuitet i umgänget först, skapa vaner, låt barnen och pappan visa hur bra dem trivas och att mamman låter dem.
Låt någon månad till gå, och SEN kan ni gå till FK.
Man kan faktisk söka avdraget 3 månader retroaktivt, så ni hinner.
OM mamman då reagerar och minskar barnens frihet, då har ni redan bevisningen på VARFÖR hon reagerar.
Och att förhindre ett barn att se sin pappa för 31,83....ja inte är det barnets bästa inte...

Stå på er, så ingen annan kan

Plastfarfar sa...

Tack för länken, Tröttis. Infon klickas lättare fram här. Sexdagarsgränsen lär nog överskridas i det här fallet. Det blir nog inga astronomiska summor, men det är inte det viktigaste. Pappan kommer att kunna peka på ett omfattande umgänge med barnen i nästa juridiska rond, vilket inte är helt fel.

Tack för dina råd och dina tillrop, H42. Vi tar till oss...

stina sa...

Jag minns att mannen jag har att göra med drog av 149 kr för sonen då han behållt honom extra några dagar, trots vi inte var överrens. Då kom han upp i fem dagar och alltså dra 149 spänn. Jag minns att jag gick i taket för att han behöll sonen 15 ´mil ifrån mig utan större orsak än att han "inte orkade" åka dessa 15 mil på söndagen så han behöll honom i sin kommun, vilket innebar att sonen missade två dagar i skolan samt att han fick börja resan den morgonen kl sex i bil. Sonen grät på eftermiddagen när jag hämtade honom för att han var så trött. Men mannen utan namn lyckade pga sitt tilltag få igenom ett avdrag på hela 149 kr. För mig var det sättet, inte pengarna.

Plastfarfar sa...

För Snåljudas var det väl pengarna, Stina. Har han svag ekonomi (det har vår huvudperson)eller är han patologisk?

Anonym sa...

Om jag inte har fel så är det sex hela dygn under en månad som gäller, der räcker alltså inte med att de är där under dagen 6 dagar i månaden utan de måste övernatta hos föräldern då, man får även avdrag för fem sammanhängande dagar även här ska barnen sova över. De räknar 24-timmars dagar på FK.

Naturligtvis får då mamman betala tillbaka den summan som pappan får tillbaka.

Kanske han skulle vara försiktig i det här läget. Hon kan ju hindra barnen att sova över och då kan han inte göra avdragen.

Som H 42 skrev, man kan göra avdragen retroaktivt 3 månader tillbaka.

Hoppas allt löser sig.

Plastfarfar sa...

Tack för ännu fler kunskaper och råd, NN. Nu blir det till att läsa och räkna...

stina sa...

Som sägs tidigare, det måste vara sammanhängade dagar med övernattningen. Men om man som i mitt fall med den snåle ger ett exempel. Han hämatade sonen kl 16 en fredag, behöll honom till onsdag morgon kl 8 då skolan började så kom han upp i fem sammanhängande dagar även om han knappast har gett honom mer än kvällsmat på fredag och frukost på onsdag. Denna sammanhängade period var ett minimum för att kunna dra dessa 149 kr som var enligt FK's tabell. För honom handlar det om att markera mot mig att han minsann kan dra av. Kan omöjligt handla om pengar när man tjänar över 300 000 kr per år....

Plastfarfar sa...

Kan jag tolka detta som att varje påbörjad 24-timmarsperiod räknas som ett dygn, Stina?

Annars vill jag å pappans vägnar tacka er alla för länkar och kunskaper.

Värdefullt är bara förnamnet!

stina sa...

Ja jag fattar det så, så om man hämtar ett barn en fredag eftermiddag och lämnar säg en söndag förmiddag är det tre dygn.

Plastfarfar sa...

OK, Stina. Tack.

Anonym sa...

Det stämmer att de räknar 24- timmars perioden mellan hämtning och lämning som Stina skrev.