19 juni 2008

Osäker prognos inför midsommaren

Pappan är ledig den här veckan och nästa. Då skulle han ha haft barnen två i taget en vecka i taget, var det tänkt. Som det ser ut nu får han inte ens ha dem i helgen, som är en udda vecka och alltså hans helg att umgås med sina barn. Mamman har slagit till alla bromsar och svarar just nu inte på vare sig telefon, SMS eller mail.

Detta har hänt
I slutet av förra veckan hade pappan två av barnen över natt. Ett av dem, född retsticka och provokatör, var mer än lovligt besvärlig och det blev konfrontation. Pappan sade ifrån. På skarpen om något och det urartade till ett gräl mellan dem. Notera ordet 'gräl'. Inget våld förekom annat än i mammans sinne efteråt. Är man arg, säger man dumma saker, det gör vi alla.

Pappans dumma sak var att säga till barnet att det var h*n som fick pappa i fängelse genom att prata som h*n gjorde på videon.

Sådant går förstås rakt in. Barnet blev bestört och oerhört kränkt av att höra något som h*n egentligen borde veta. Gissningsvis kände, och känner, sig barnet därmed skyldigt till till att pappa 'kommer i fängelse' (Mammans formulering. Det blir elektronisk boja två tredjedelar av den ådömda strafftiden)

Barnet, gammalt nog att åka buss själv, åkte hem. Det var tidigt på kvällen.

Vad hände sen?
Mamman SMS-ade pappan redan i helgen att han skulle ringa Soc och avskriva sig umgängesrätten med barnen(!) p.g.a det inträffade. Barnet har vid en kontakt från pappan sagt att h*n inte vill träffa pappan. Ett annant att h*n hemskt gärna vill, men h*n får inte för Henne.

Mamman är inte den som skräder orden, så det här med barnmisshandel kom också på tapeten. I skrivande stund, nästan en vecka efteråt, har pappan inte hört något från dem i ett ärende som landets poliskårer reagerar oerhört snabbt på. Då tror iaf jag att det inte blev något.

Hon har rapporterat pappan till Soc. De ringde upp honom i går morse såg han på displayens nummer. Men vederbörande lämnade inget meddelande i röstbrevlådan, eller ringde om. Då kan väl knappast Soc heller betrakta det hela som akut.

<Update >
Det framkom saker efter detta skrevs. Läs mer här.
</Update>

Ett ombud anlitades
Nejdå, inget juridiskt ombud. Men väl en släkting till Henne som förmodligen mycket motvilligt (jag känner vederbörande, en sympatisk och reko människa) tog på sig uppdraget att ringa pappan om lägga ut texten om det oerhörda som inträffat och uppmana pappan att avsäga sig umgängesrätten med barnen.

Han berättade att han kommer att begära polishjälp om så behövs för att få ha sina barn i helgen, som ju är 'hans' enligt tingsrätten. Beskedet har väl nått Henne vid det här laget och vi väntar på någon slags respons.

Varför gör Hon så?
Pappans teori till hennes agerande är den enda rimliga, men ändå lite märklig i mina ögon. Genom att stänga ute barnen från pappan, som har svarat för så mycket avlastning, sätter Hon press på Soc att få fram en kontaktfamilj och/eller fler resurser som 'lastar av' henne. Högrisk.

Min tanke är att Hon bara har fått spelet. Man vet ju aldrig.

4 kommentarer:

stina sa...

Men herregud vad jag känner igen det där att "tvinga" någon att avsäga sig något (i mitt fall vårdnaden). Vilka ruttna människor det finns...

Plastfarfar sa...

Mamman har knappast mandat att beordra en sån sak, Stina. Det är väl takterna från den tid som Hon bestämde var skåpet skulle stå som sitter i.

Ullah sa...

Nej, fy vad jobbigt för pappan. Att tålamodet tryter är normalt för alla föräldrar. Det skall inte behöva bli en massa följder på det här sättet.
Hoppas ni alla får en bra midsommar ändå på något sätt.

Plastfarfar sa...

Tack, Ulla. Men molnen hopar sig...