10 juni 2008

En bra helg

Egentligen gjorde dom ingenting särskilt, barnen och pappan, men dom hade det rätt bra ändå. Min och Barnens Farmors helg blev inget att skryta om av skäl som inte hör till bloggen, så när som på en sak. Hela bandet var hemma hos oss på söndagseftermiddagen. Där fick de en ny fin kamera (min gamla 5,1-mexapixlare, alltså):

Såpbubbla i skogen. Den blev inte långlivad

Barnen tycker om att gå i naturen, något som det finns mer av hos pappan än hos oss. Och inte har vi några harar hos oss heller. Bara en demon:

Minne från en Asienresa

Efter 'skogs'-promenaden lagade vi mat och satt sju personer vid bordet, åt och pratade. Det var riktigt trivsamt och harmoniskt. En märklig sak inträffade dock:

Kronofogden
Fyra barn satt plötsligt som tända ljus när ordet 'konkurs' på något vis kom in i snacket runt bordet från att handlat om Kinas många bidrag till civilisationen. Vi berättade om Kronofogden (som de kände till), beslag av saker som går att sälja och existensminimum. Det ordet kände de också till, men inte i detalj. Jag fick lägga ut texten om saken för dem.

Alla fyra fullkomligt sög i sig informationen om fogden och konkurser, som i mångt och mycket verkade bekräfta vad de redan visste. Och här gavs ju tillfälle att få sakerna bekräftade och att ställa följdfrågor.

De två äldsta sjöng sedan efteråt en inverterad variant om att 'Var nöjd med allt som livet ger' från Djungelboken, där de rabblade bort en massa dagliga trevligheter.

Hur det kommer sig att ungarna känner till det här med konkurs, fogden, indrivning och existensminimum är det lätt att spekulera i. Mamman har tydligen haft orsak att prata med dem om sådant. Eller så har hon hotat med fogden som svar på något önskemål.

Det var ingen ide att ens tänka tanken på att fråga barnen, de lever ju under Hennes yppandeförbud.

Skadestånden!
Nu är vi verkligen oroliga för vad som händer med de skadestånd på 7.000:- vardera som pappan ska betala till de två äldsta barnen. Skadestånd över två basbelopp (82.000:-) hamnar med automatik på spärrade konton, har vår Överförmyndare svarat mig i ett mail. Finns det fog för att pengarna går till annat än barnens väl, blir det också spärrade konton vid lägre belopp.

Här finns det minsann fog, men hur ska man övertyga myndigheterna om detta?

Inga kommentarer: