18 november 2007

Svek och skamgrepp

Svek
Det är överenskommet att pappan skulle få 38 kronor per barn och dygn de helger han har barnen, vilket har blivit varje helg sedan tingsrättens förlikningsdom på varannan.

Det får han inte. Hon 'har inga pengar'. Formuleringen har jag faktiskt också sett i en skrivning till en myndighet som förklaring till att Hon inte hade gjort rätt för sig i ett avseende, så hon kanske tror att det räcker för att slippa betala som överenskommet, vad vet jag.

Pappan lägger ut pengar och antecknar de uteblivna ersättningarna...

Skamgrepp
Ett av barnen är på Party (det heter tydligen inte 'kalas' längre) och föräldrarna hade överenskommit att barnet skulle ha med sig en present som mamman skulle ordna.

Just det.

Hon sade bara till barnet att pappan skulle ordna detta. Han blev förstås lite sur, men han var ju ställd. Barnet måste ju ha med sig något till partyt. Det slutade med att jag ligger ute med 80 kronor.

Jag funderar faktiskt på att skriva till Henne och be om ersättning för mitt utlägg, även om jag lätt kan tänka mig svaret. Hon har ju 'inga pengar'.

Fast vi vet vad Hon gör den här helgen. Krogen (förstås) och ett Marketing Event, kan man kalla det, med en lägsta deltagaravgift på tusen spänn. Där fanns det pengar...

7 kommentarer:

Trötta Mamman sa...

Det är väl bara tt kontakta försäkringskassan/advokat om hon vägrar att ersätta hans utgifter så som det är bestämt? Att säga att man inte har pengar är inget svar, hon kan ju betala den 25e när underhållet kommer. Eller?

Plastfarfar sa...

Tyvärr så är överenskommelsen frivillig, Tröttis. Dessutom vet vi sedan tidigare att Hennes löften om att betala när hon får pengar inte är vatten värda.

Men ett snack med en jurist blir det nog.

Anonym sa...

Pappan kan väl ansöka om avdrag hos F-kassan.

http://forsakringskassan.se/pdf-broschyr/faktablad/avdrag.pdf

Det verkar ju som om han haft dem många helger så det borde ju kunna gå.

Plastfarfar sa...

Tack för tipset, NN. Will try.

Anonym sa...

Det är fortfarande så att pappan enligt reglerna inte har rätt till nån ersättning.
Allt hänger m a o på om mamman vill ge honom den - det finns inget han kan göra för att få RÄTT till dem.
För det krävs att barnen tillbringar fem sammanhängande dygn.
Å andra sidan: skulle han "tacka nej" till barnen om han inte får de där pengarna?
Och det sätt man får "ersättning", om nu umgänget blir fem sammanhängande dygn, är ansökan till fk och sen avdrag på underhållsstödet.

Anonym sa...

Jag vill göra en rättelse till NN
här ovan.

"Är barnet hos dig minst fem dagar i sträck får du göra
avdrag för dem. Du får även göra avdrag för enstaka övernattningar, om barnet bor hos dig minst sex dagar under en kalendermånad. De dagarna behöver inte vara i sträck."

Detta är taget från försäkringskassans sida.
http://forsakringskassan.se/fakta/underhallsstod_umgange/?page=/privatpers/foralder/separerar/underhallstod/index.php

Men visst är det som NN skriver, det finns ingenstans där man är skyldig att lämna pengar till den andre föräldern när barnen är där utan det är just det här avdraget man kan göra. Mamman kommer då att få lite mindre pengar i underhåll för den perioden.

Den första nn :)

Plastfarfar sa...

Vi tackar för råd och kunskaper, NN och NN. Sen vill jag påminna om att Hennes åtagande om en dagpenning på 38 kronor är frivilligt. Tyvärr.