02 maj 2008

Matpengar

Det har av och till nämnts att Hon borde skicka med matpengar när pappan nu har barnen så ofta. Alla fyra varannan helg, och två av dem minst en gång i veckan utanpå detta. I höstas erbjöd Hon 38 kronor per barn och dag, men drog sedan tillbaka erbjudandet med sin vanliga motivering att hon har det knapert.

Har man barnen så ofta så märks det i budgeten. Pappan jobbar dessutom deltid just för att kunna träffa sin barn mer...

Ett nytt försök
Pappan påminde Henne om matpengarna i ett SMS här förleden och fick omedelbart ett långt svar med innebörden 'ska vi ses och jämföra våra ekonomier och se vem som får ut minst?'. Hon angav en summa som stämmer rätt bra med vad vi har gissat oss till utifrån vad vi vet om hennes ekonomi (Sjukskriven 75%, återbetalning av felaktig sjukpenning med mera), och den var inte märkvärdig. Emellertid:

Hon utelämnade helt de belopp som hon får in i form av barnbidrag, hyresbidrag, underhållsbidrag och -stöd (har jag glömt något?) som faktiskt är framräknade för att hon har barnen kontinuerligt.

Pappan svarade Henne med en påminnelse om detta och på den vägen är det, om man säger. Hon svarade inte.

FK och Soc?
Nu har pappan dragit igång procedurerna för att få bidrag för barn vid umgängesrätt. Han är helt klart berättigad, men det finns en hake:

Hon måste skriva under på att han har barnen så mycket som han har. Här finns det anledning att vara orolig. Det ingår nämligen i Hennes skyltning genetmot omvärlden att pappan är bra nära ute ur bilden.

Då kan hon ju inte dokumentera osanningen i detta helt utan vidare?

12 kommentarer:

Mie sa...

Jag har för mig att om inte FK godkänner avdragen så kan man överklaga. Min sambo har iaf fått igenom, genom överklagande.

Har pappan barnen ungefär halva tiden (på fk sida står det ungefär lika mycket av tiden)? Om det är så så ska mamman inte ens ha underhållsbidrag.

Stina sa...

Jag skulle aldrig ens tänka tanken att skicka mitt avdrag för underskrift av den snåle. Jag skickar direkt till FK, de har fått domen, så de vet när jag har mitt barn. Ni ska inte behöva ha problem om han skickar in domen till FK. Att skicka hem papper för påskrift till mamman är knappast någon idé. Vaddå, pappret kom bort???

Ullah sa...

Är det inte så att pappan har barnen MER än vad som står i domen, och att det är det hon måste erkänna?

Tycko Tryck sa...

Den här historien har inte utvecklats på det sätt man kanske kunde förutse. Istället för att totalt sätta sig på tvären om allt umgänge har modern istället mer eller mindre dumpat barnen på fadern.
Pappan är nu en resurs modern tar för given och det finns nu en möjlighet för pappan att börja sätta press på modern med argumentet att annars är det domslutet och det fastställda umgänget som gäller. Jag tror helt enkelt inte att modern pallar med att domslutet följs.

Strategiskt så kan det var rätt läge, soc har ju hört av sig och vill tala med pappan om barnen och det spekuleras ju om det kan vara frågan om stödfamilj. Oavsett, denna kontakt med soc. borde ju ge en dokumentation om hur mycket barnen är hos sin pappa. Och med det spricker ju moderns upplägg med fasaden utåt att det är hon som sköter barnens huvudsakliga omvårdnad.

Plastfarfar sa...

Mamman känner nog till reglerna om halva tiden, Mie. I de diskussioner som har varit om vårdnad och umgänge, så har det aldrig varit så stor andel på tal.

Att skicka in domen till FK är ett förslag som vi tackar för, Stina. Det skulle ge pappan ersättning för de två helger i månaden som föranstaltats, men inte för de extradagar (1-2 barn 1-2 gånger i veckan) som han har barnen. Det är i och för sig alltid något, men det vore välkommet med fullt bidrag.

Du tolkar situationen ungefär som vi, Tycko. Men tänk på att pappan faktiskt lever för sina barn och för att få vara med dem. Då är det svårt för honom att sätta 'umgängespress' på mamman.

Tycko Tryck sa...

Ja det tror jag Plastfarfar. Men verkligheten börjar göra sig påträngande påmind hos modern. Pappan kan tex. forcera mot skolledningen med att klargöra hur mycket barnen är hos honom i verkligheten och att det därför är synnerligen viktigt att man också informerar honom.
Vad skall modern i så fall göra, gå in och bestrida att så är fallet? Vad jag syftar på och har en tanke om är att det är viktigt att pappan i första hand begränsar Hennes handlingsfrihet i att göra som hon vill och samtidigt mörka de verkliga förhållandena.

Anonym sa...

Hmm... Jag undrar om man inte kan skicka underlaget om avdrag direkt till F-kassan som sedan i sin tur skickade uppgifterna till henne för underskrift och godkännande.

Så gjorde iallafall vi och det var aldrig några problem.

Plastfarfar sa...

Den här mamman är fullt kapabel att blåneka till hur mycket pappan har barnen, Tycko.

Fast nu när skolan vet att han har rätt att underrätta sig om barnen i skolan, så kan man ju undra vad de tycker om Hennes sätt att utelämna den informationen.

Tack för tipset, NN! Vi hade inte en tanke på att låta FK göra jobbet. Det blir nog svårare för Henne att neka om hon får frågan från FK än om den kommer via pappan.

Hoppas jag...

Stina sa...

Det stämmer som anonym säger, att man får ett besked från FK där den andra föräldern har angett dagar för avdrag. Men, man får aldrig dennes blankett för underskrift. Man får bara ett förslag till beslut från FK, som man "tyvärr" kan överklaga. Den snåle har gjort det vid ett tillfälle, och jag tvingades ringa upp FK och hävda att jag visst varit med min dotter dessa tre dagar. Han bråkade då om 90 kr. Pinsamt faktiskt.

Plastfarfar sa...

90 spänn, Stina. Att bråka om två paket röda Prince ;-)

Allvar: Pappan läser, tar till sig och tackar för all hjälp ska ni veta.

stella sweden sa...

Jag har inte haft tid att läsa vad du eller andra skriver...men att det handlar om vårdnadstvis det begriper jag...så..det jag tycker att barnen har all rätt att säga vad de vill...det är det vi ska ta hänsyn till...inget annat!
Säg aldrig huss baby till de...för de...och endast de vet sanningen...

stella sweden sa...

Var alldeles för snabb..menar att de som vi ska höra på är väl barnen, för de säger väl alltid sanningen?
Och vad vi "vuxna" än tycker eller tänker så MÅSTE vi väl lyssna för fan...???