26 maj 2008

När ska pappa i fängelse?

Det här med att en pappa döms till fängelse kan man ju tycka vara en känslig fråga att ta upp med sina barn. Icke så när det gäller Henne.

Varje gång pappan har varit med barnen den senaste tiden har han fått frågan i rubriken och när domen från Hovrätten kom, förkunnade mamman för dem att pappan kommer att 'sitta i fängelse' i tre månader.

Två, inte tre
Det blir antingen två månader på öppen anstalt eller två månader med fotboja enligt pappans ombud. Väljer han boja (som det lutar åt just nu) så kan han arbeta normalt, det gäller bara att skicka in arbetstiderna och skaffa sig fast telefoni för kontrollsamtalens skull.

Under inga omständigheter kan han ha barnen under tiden med boja. De måste i så fall lämnas och hämtas av Henne vid pappans dörr, och de så omtyckta skogspromenaderna uteblir eftersom de inte skulle få gå utomhus med pappan.

Känsligt, var det
Pappan hade alla fyra i helgen. I lördags var jag förbi, men Barnens Farmor ville inte följa med. Det var för jobbigt för henne att träffa de två som hade vittnat mot pappan och bidragit till straff och skadestånd.

Igår sågs vi allihop på stan under en aktivitet. Barnens Farmor ägnade inte mycket tid åt de bägge vittnena, men hon var ialla fall inte kort eller elak mot dem. Varken hon eller jag tog upp det här med dom och vittnesmål med dem.

Men en dag kommer jag nog att fråga om de inte var tillsagda att berätta det de talade om för polisen framför kameran.

Svaret blir nog inte mycket att gå på, men deras reaktion på frågan blir nog desto mer talande.

<Update>Jag fick en skrapa i en kommentar. Vederbörande har helt rätt. Jag ska inte stressa barnen mer än de redan är</Update>

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det vore ren misshandel att fråga dom.
Dessa barn är uppenbarligen totalt utsatta, och behöver inte skuldbeläggande från nån dom litar på, nån som står på deras sida - eller?

Tänk i första hand på att dom är barn. Barns reaktioner och deras rädsla för att förlora också en usel förälder ska man inte använda emot dom.

Så fortsätt att vara en positiv influens, gå inte i hennes fälla och alienera barnen genom att försöka vända dom emot mamma - det vore förödande. Dom kommer att växa upp, att se precis vad dom utsatts för - och då kommer dom att behöva både professionell hjälp och ett nät av kärleksfulla människor som älskar dom trots allt dom tvingats göra och säga.

Plastfarfar sa...

Du har helt rätt, NN. Jag tar tillbaka det där.

Annars kan jag (återigen) påpeka att vi aldrig snackar ner Henne i barnens närvaro och att vi alltid försöker vara just 'en positiv influens' i barnens liv.

tycko tryck sa...

Men en dag kommer barnen att vara vuxna. Då tror jag ingen behöver fråga dem, de kommer att berätta hur det verkligen gick till och det kommer att vara något annat än dagsaktuell version...

Plastfarfar sa...

Tycko: Jäpp