19 februari 2007

Pappa du MÅSTE komma!

Igår skrev jag att det inte var så mycket att rapportera när detta hade hänt:

Klockan var några minuter före midnatt i lördags. Barnens pappa var på väg att lägga sig efter en kväll hos sin far och hans sambo när det ringde på mobilen. Det var det äldsta barnet, det som de sista månaderna så helhjärtat ställt upp på Hennes sida och till och med ringt upp pappan bara för att kalla honom 'jävla idiot'. Nu gällde det något helt annat.

Mamma är jättelessen,
fick pappan höra. Hon beskrevs som trasig och bara sitter och gråter. Pappan frågar vad som har hänt. Det visar sig att Hennes förre älskare, av oss kallad Hamstermannen, hade varit där och de hade bråkat. Sen verkar mamman ha fått något slags sammanbrott. -Ska jag komma över, undrade pappan.

Pappa du MÅSTE komma!
Rent praktiskt var det inte helt enkelt ordnat. Pappan har valt att inte ha en fast telefon i sin bostad och han vågade inte koppla ner samtalet eftersom han inte visste om det var Hon som skulle svara och bara lägga på luren när han ringde igen, någon måste ju komma ner i porten och släppa in honom. Då kunde han ju inte ringa efter en taxi.

Det blev en resa med allmänna färdmedel, hela tiden med barnet i telefonen. Det tog tid så dags på dygnet, men barnet höll ut och pappan peppade sin förstfödda medan han åkte. När bussen var vid hållplatsen före destinationen, tog någon luren från barnet. Det var en för pappan okänd man, som sade att det var lugnt nu. Pappan behövde inte komma.

-Men jag är ju nästan framme, protesterade pappan. -Jaha, men kom upp då. Pappan fortsatte att prata med barnet de få minuter det tog att komma fram. Det var Hennes nya, som hade förekommit i familjen en tid, som Hon hade ringt och hade kommit upp i lägenheten medan pappan färdades dit.

Kvart
Pappan har tidigare använt uttrycket 'kvart' om skicket på lägenheten, och det gällde även den här gången. Hennes bostad var som vanligt i oordning och ostädad. Det såg helt enkelt för jävligt ut, tyckte barnens pappa. Mamman satt invirad i ett täcke och hulkade lite. De andra barnen sov, i TV-soffan respektive sin säng.

Det äldsta barnet var glad att pappan hade kommit, och Hon hade nog inte så mycket emot det heller.

Tre vuxna och ett barn satt sedan och pratade av sig en timme eller så, som ofta sker efter en kris. De bägge männen kom överens och pratade obesvärat med varandra efter ett tag, till barnets uppenbara glädje och en viss irrititation från Hennes sida.

Hon verkade ha återhämtat sig från sammanbrottet, men vad bråket med Hamstermannen gällde framkom aldrig. Eftersom Hon och H-mannen har ekonomiska mellanhavanden så är det lätt att spekulera i att det gällde pengar. Hon är en mästare på att förhala betalningar och ändå stanna utanför Kronofogdens register. En delikat balansgång som hon behärskar till fullo, men här kan det alltså ha gått snett.

Pappan åkte sedan hem, i taxi den här gången, och sov dåligt resten av natten. Mycket dåligt. Han hade sett barnens misär på nära håll, och hur deras mamma hade varit så nära ett totalt sammanbrott att hans nävaro påkallades.

Hur ska detta sluta?

2 kommentarer:

S sa...

Hittade till din blogg via Hedgehog idag. Det är verkligen tung läsning! Har hunnit fram till april 2006 idag, fortsätter läsa en annan dag...

Plastfarfar sa...

Tung läsning är det. Sann också, ska du veta. Det är ofta som jag inte klarar av att läsa bakåt i den här bloggen.

För mycket kommer tillbaka för starkt, kan man säga.