29 juli 2008

Underrättelse om sökt utmätning

Den kom, den sågs och den betalades i god tid. So far, so good.

Tjugoåtta procents ränta?!?!?
Pappan dömdes att betala 35.000:- till Henne och 5.000:- vardera till barnen. Det borde väl sluta på 45.000:- tycker man. Icke.

Det blev nästan sextio tusen.

Räntesnurr
Vi hade papper på att ränta på utdömt skadestånd räknas från när domen får laga kraft, vilket i det här fallet var i Juni. Specifikationen 'Ränta' på inbetalningskorten –ett för varje skadestånd– summerades alltså till nästan femton tusen. Det innebär styvt 28% i ränta på lite mer än en månad. Det är ju värre än värsta SMS-lånet.

Rubriken 'Räntesats' angav Ref.ränta +8 som räntesats. Ref.ränta är det som förr kallades diskontot, och +8% på den verkar vara gängse dröjsmålsränta när det gäller sena betalningar. Men hur kunde dom då räkna efter en ren ockerränta?

Hmm...
Räknar man baklänges på beloppen så går det att se att Kronkalle kan ha räknat på dröjsmålsränta från hösten 2006, när tingsrättens dom föll. Räntesatsen 13,29% (med justering för diskontot) föll ut ganska exakt på de för oss aktuella beloppen i en utmärkt liten tjänst på Kronofogdemyndigheten. (Öppnas i nytt fönster)

Men domen vann ju laga kraft för bara några veckor sen?
Märkligt var det. Kronofogdemyndigheten (nytt fönster) har en sajt helt i min smak: Informativ, hjälpsam, gimmickfri och rak. Som en myndighetssajt ska vara. Men just det här stod inte att finna svar på. Då ringer man.

Kundtjänst meddelade i barska ordalag att om en överklagad dom inte ändras av Hovrätten, så räknas startdatum från tingsrättens domslut. Logiken i detta har jag egentligen inga synpunkter på, men väl myndighetsinformationen.

Ingenstans i materialet från tingsrätten eller på kronofogdesajten finns detta att läsa. Hade vi sett det, så hade pappan redan 2006 betalat ut skadestånden och därmed sluppit räntekostnaden.

Nu får vi hoppas att den i alla fall är avdragsgill –och därmed en inkomst i Hennes nästa deklaration.

Undras
...förresten om de två äldsta barnen någonsin får se sina skadestånd, eller i så fall om Hon mörkar på räntan på nästan 1.500:- för dem.

Vad jag tror, kan ni säkert gissa. Hon är ju sån.

Inga kommentarer: