02 juli 2007

Ny träff -nya tystnader och Soc At Its Very Finest

Pappan hade en träff med sina barn i eftermiddags. Vi tar det i tidsordning

Utkastad
Det äldsta barnet vände på klacken och gick hem när det visade sig att de inte skulle hem till pappan den här gången, utan till hans hobbylokal som ligger i samma kvarter som barnen bor i. Kontaktpersonen följde efter och fick beskedet av Henne att barnet inte fick komma hem före den officiella träfftidens slut. Hon hade varit och handlat gummistövlar inför en kollovistelse och nu skulle hon packa.

Barnens Farmor reagerade på detta och sade att Hon hade varit ensam i tre dagar över helgen när barnen var hos kontaktfamiljen. K-personen suckade bara. Hon börjar lära sig mammans fasoner och nycker nu.

Mycket riktigt dök barnet upp efter ett tag, det var ju utspärrat från sitt eget hem, och bara låg där på en slaf medan de andra hade världens vattenkrig med pappan. Ingen tror att den ungen vare sig mår eller har det bra. Utom möjligen mamman och Soc, förstås.

Barnens Farmor tog sig an barnet och satt en stund och pratade, särskilt om när pappan var liten och de var ute i Europa och campade. Inga frågor. Inget luskande. Bara normal samvaro. Barnet tinade upp och blev riktigt trevligt till slut.

Skjutning med skarp ammunition
Vi försökte lyssna på hur det hade varit hos kontaktfamiljen. Det gick som det brukar: det äldsta barnet svarade "värdelöst" och inte mer. Ett annat berättade glädjestrålande att det hade fått skjuta med ett riktigt gevär men inget mer. Vi frågade om maten var okej (barnen är alltså veganer) och fick inget svar. Det fanns hästar där, men de fick inte rida på dem. Det var allt.

Det här med geväret gick inte att missförstå. Det stolta barnet berättade bredvilligt om saken. Det var ett riktigt gevär och det var skarp ammunition. Oavsett hur tajt och hur noga k-familjen (2 pers, inga barn) övervakade skottet(-n?) så är det omdömeslöst att låta en som är mellan två årskurser i lågstadiet använda ett riktigt gevär, tycker vi. Är det ens lagligt, förresten?

Pappan, som ju tyvärr just nu inte har något att säga till om när det gäller barnen, hade slagit bakut och direkt underkänt familjen för vidare umgänge med barnen.

Städning, var det
Vi har ofta skrivit att det är kaos och allmän oreda i Hennes hem. Barnen kommer i skitiga kläder och luktar till och med illa. I vårdnadsutredningen användes till och med formuleringen att "bostaden behöver saneras". Detta från en anställd på Soc om förhållandena i hemmet för snart ett år sedan.

Hennes inställning till städning och renlighet kan klargöras med två citat. Det första är från Tingsrätten och en misshandelsrättegång, där hon kallade barnens pappa för städfascist. Hans "städmani" var en bidragande orsak till den dramatiska sprängningen av äktenskapet. Det andra citatet är från en av Soc' journalanteckningar där Hon säger sig inte kunna städa "på grund av sin barndom". Tyvärr följde Soc-personen (En Viss Socialsektreterare, förstås) inte upp detta remarkabla påstående.

Allting är relativt: Tycker man som Hon gör om städning och renlighet så är i princip vem som helst både städfascist och manisk på städning. Nåväl:

Fler än vi har haft synpunkter på barnens renlighet och hygien, vet vi. Men nu har Hon löst det här med städningen. Det fick vi reda på genom att ett av barnen berättade att h*n inte fick någon veckopeng.
-Varför då? Tystnad. Men ett av de andra visste att berätta att det var för att h*n inte städar därhemma.
-Städar? Just det. Dammsugning och allt möjligt.

Great! Hon låter barnen städa (inget av dem är ens i närheten av att vara tonåring) och belönar detta genom att ge dem sin veckopeng. Elakt skruvat, jag vet, men icke desto mindre sant.

Soc' Finest Hour?
Kontaktpersonen berättade om att hon hade rapporterat om den förfärliga repliken "mamma slår oss varje dag" till den person på Soc som jag fram till nu trodde verkade vettig och på det klara med Hennes svårigheter att klara hemmet, barnen och sin ekonomi. Den enda kommentar k-personen fick var

-Ska jag journalföra det här?
Yes, please, Soc. Do it. Do something

Inga kommentarer: