05 mars 2007

Hemmahosare!

"Hemmahosare" är personer som hjälper till självhjälp, kan man säga. Tanken är att den som får Hemmahosare av sin Socialförvaltning ska tränas i att ta hand om sig själv i stort och smått och komma igång med det praktiska i hemmet efter t.ex en förlossning. Det är företrädesvis yngre och socialt svaga familjer som får denna hjälp vad jag kan förstå.

Eftersom Hon snart är medelålders så får vi väl definiera henne som socialt svag. Hon, som i socialtjänstens och Tingsrättens protokoll säger att hon skötte familjen på dagarna och arbetade på nätterna, har nu hemmahosare!

Med risk att vara förmäten så tror jag att ett av våra brev till Soc spelar en viss roll. Det var i höstas som vi fick klart för oss att barnen inte fick frukost hemma! Och hemmahosarna ska komma tidiga morgnar ett par gånger i veckan tills vidare.

Det var under ett snack om vårdnadssituationen med barnens pappa som Hon berättade om hemmahosarnas första instas i Hennes hem:

Köpa mat!
De, två stycken, kom på sitt första besök tidigt förra måndagsmorgonen. Det fanns inte en matbit hemma! "Alla var sjuka", hade hon förklarat det med. Det blev till att gå ut på stan och hitta något som var öppet och handla morgonmål till Henne och barnen.

Det där med att "alla var sjuka" ger jag inte mycket för. Och om Hon trodde att hemmahosarna är gratis hemhjälp från Soc så lär hon snabbt ha tagits ur den villfarelsen.

Hjälp till självhjälp och inget annat är det frågan om.

Inga kommentarer: