13 september 2006

Personutredning pågår

Snart stundar rättegången mot barnens pappa. (Åtalet) Inför denna har Tingsrätten begärt en personutredning på honom. Syftet är att kunna rekommendera en vettig påföljd i händelse av fällande dom. Påföljderna kan tydligen variera från samhällstjänst till fängelse i det här fallet.

En person samlar in material av olika slag, exempelvis protokoll från Soc, och för även ett par djupsamtal med den som utreds. Det viktigaste tycks vara att reda ut hur benägen barnens pappa är att upprepa den brottslighet han är åtalad för. Ringa misshandel och orsakande av smärta, är det frågan om här.

Pappan är inte alls benägen att återfalla till den typen av brottslighet, kan vi berätta. Det gjorde han för utredaren också.

Alkoholen
Utredaren har fäst mycket stor vikt vid pappans alkoholintag eftersom det var fylla i bilden när brotten begicks. Vidare har barnens pappa ärligt medgett för En Viss Socialsekreterare att han drack mer än han borde i vintras, vilket han gjorde. Då.

Detta har återkommit under hela den här resan. Att Vår Bloggs Huvudperson har anmodats att ompröva sin alkoholvanor av Soc har på något vis fallit ut ur bilden. Hon har till och med nyligen setts på stan i sånt skick att Hon måste ta stöd för att inte raggla omkull. Nåväl:

Vi, barnens farmor och jag, har på nära håll sett hur barnens pappa har skurit ner på drickandet. Under den akuta krisen i vintras drack han mer än vi någonsin hade sett honom dricka. Inga dagliga fyllor, men ändå. Mycket mer än han borde, inte tu tal om saken.

Vartefter tiden gick och vi började få lite koll på läget och pappans tillvaro stabiliserade sig, så drack han mer och mer sällan. Och mindre varje gång.

De senaste månaderna har jag inte sett honom full en enda gång och berusad bara ibland.

Men det där jämrans medgivandet för En Viss Socialsekreterare i vintras sitter där det sitter. Som en tatuering i pannan, tydligen.

Vi blir varse om utredaren kan ta till sig att man faktiskt kan ändra på dåliga vanor när vederbörande skickar in svaret på tingsrättens begäran om några dagar.

2 kommentarer:

Sara sa...

Jag har läst lite i din blogg. Jag förvånas över socialens inkompetens. Mina föräldrar är skilda. Min bror bor hos mamma. Min pappa skulle göra allt för sina barn, medans mamma inte bryr sig överhuvudtaget. Ändå har socialen gjort utalande som "mamman är klok, pappan vill styra sonen". Det stämmer inte alls med verkligeheten. Nu är det här fallet inte så allvarligt som det du skriver om. Men jag kan förstå din frustrationen.

Plastfarfar sa...

Frustrerad är bara förnamnet, Sara. Soc har ett Henne-vänligt filter påslaget och blundar med hela huvudet för allt är till hennes nackdel.

Eller till pappans fördel...