18 oktober 2006

Belastningsregistertjafs

Den här postningen är ganska tjafsig, jag vet. Men jag behöver få ur mig det här. De som är lagda åt rättshaveristhållet är väl de enda som rekommenderas att läsa vidare:

En i omvärldens ögon förmodligen helt vanlig och obetydlig rättegång är över. Läs om domen här, rättegången del 1 här, och del 2 här. Mina kommentarer till de lite märkliga domskälen här. För oss och framför allt barnen är rättegången emellertid mycket viktig. Den kommande vårdnadsdomen om barnen och den pågående vårdnadsutredningen påverkas ju av utslaget.

En sak som jag retade mig på var att det dök upp två punkter i pappans belastningsregister mellan förhandling och dom. Felaktiga var de också. Vad hade hänt?

Barnens pappa gick till polisen
På stationen bad han att få ut sitt belastningsregister. -Visst, kom svaret. Skriv på här så har du det om någon vecka. Pappan var emellertid lite otålig, så han snackade till sig att de läste upp det från sina skärmar. Kanske ett procedurfel, men de läste ändå. Förvånat kunde de se de två spökande punkterna, eftersom de inte borde finnas där:

På skärmen stod det om två förelägganden om besöksförbud gentemot Henne respektive Hamstermannen. Inget om överträdande. Pappan hade inte begått något brottsligt eftersom han inte hade överträtt besöksförbuden i fråga vid något tillfälle.

Nyckelordet när det gäller belastningsregistret är påföljd. I texterna:

Belastningsregistret innehåller uppgifter om den som har ålagts påföljd för brott
Tingsrätten skrev mycket riktigt inget om överträdande i domskälen, den bara hängde ut dem som vore det två påföljder. Infamt.

Vid förhandlingen måste rättens ordförande ha sett att två punkterna var fel och tagit bort dem från sin dragning eftersom de ju inte är relevanta. Den som sen skrev protokollet gjorde tydligen en annan tolkning. Pappan hängs ut som om han hade överträtt två besöksförbud (Det på Henne var ömsesdigt och borde väl då finnas i Hennes belastningsregister?)

Har barnens pappa någon som inte gillar honom på Tingsrättens kansli? Det skulle kanske förklara en del...

Inga kommentarer: