13 december 2006

Pappaombudsmannen i Metro

Tidningen Metro hade en artikel med ruriken "En pappa av tio vinner kampen om sina barn" i förrgår, den 11 December. Artikeln tar upp statistik från 2002 (från Socialstyrelsen) med denna innebörd och låter Annika Rejmer, doktor i rättssociologi vid Lunds unviversitet, kommentera faktum att bara 10 procent av papporna tilldömdes ensam vårdnad i tvister:

Pappor i svåra vårdnadstvister känner att de diskrimineras i sin kontakt med socialtjänsten. De får inte komma till tals och de känner att deras syn på barnets bästa inte tas på allvar, säger hon.
Det kan vi lätt hålla med om. Barnens pappa utstår i princip en sådan behandling av Soc. De lyssnar på honom och sen händer ingenting. Inte fick han hjälp när han verkligen behövde det heller, kan vi tillägga. Hon måste vara uppe i sexsiffriga belopp ett par tre hundra tusen vid det här laget. Detta inkluderar skyddat boende, stödpersoner, en dammsugare och sommarläger för ett par av barnen, men inte bredbandet hennes. Det fick Hon vackert betala själv.

Sen kommer något intressant:
–Det är inte i första hand domstolarna som dömer till moderns fördel. Det svåraste är att få en könsneutral utredning från socialtjänsten, eftersom det nästan uteslutande är kvinnor som gör utredningarna, säger Johan Ridderbjelke, familjerättsadvokat
Domstolarna gör sina utslag bedömningar på partiskt genomförda utredningar, alltså. Det känner vi igen. Det har förekommit två utredningar i den här historien, en preliminär i våras och nu den som Tingsrätten beställt inför vårdnadsrättegången.

Speciellt den första är ett hastverk fullt av fel, som nästan uteslutande är till pappans nackdel. Den senare har inte fullt så många fel av den typen, bara ett 20-tal, men den ger häpnadsväckande inblickar i familjens nuvarande liv och citerar proffs som säger att Hon inte klarar av läget, att hon dricker och att barnen är undernärda. Och den föreslår Henne som ensam vårdnadshavare.

Jag har undvikit att påpeka saken hittills i bloggen om Hennes nya liv, men tar nu bladet från munnen. Så här är det:

All inblandad personal på Soc, Kvinnojouren och BUP är kvinnor. Två inblandade domare är också kvinnor, liksom vårdnadsutredaren.

Update Hennes ombud från Fina Advokatbyrån är förstås också kvinnligt
Update 2 Den utredare på polisen som har begravt polisanmälningen på Henne gällande barnmisshandel är också kvinna

Tyvärr, men jag känner nu att det behöver nämnas.

Update 2: Jag trodde faktiskt inte att så allvarliga saker som de som avhandlas i den här bloggen kunde vara genusrelaterade. Därför har jag varit noga med att utelämna genus på inblandade personer. Men om samtliga är kvinnor och efter att ha sett Johan Ridderbjelkes uttalande i Metro, så blev det plötsligt relevant. Jag kan tillägga att jag är besviken över att det är så.

PS och länkar
Artikeln hänger ihop med två krönikor i samma tidning av Arne Wirén, som har startat sajten Pappaombudsmannen.se.
Krönika ett
Krönika två
Artikeln i Metro (En frustrerad pappa)
Läsarreaktioner dagen efter.
Jämställdehetsministern uttalar sig i Metro om saken. Nyamko Sabuni är förvånad.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tråkigt att det ska vara så.
Jag känner ialla fall en kille som vunnit en besvärlig vårdnadsprocess med en massa kvinnor inblandade så det finns hopp.

Plastfarfar sa...

Vi har än så länge inte stött på någon direkt manshatare, iallafall. Kvinnojouren och BUP dömer förstås karlar ohörda, men det det förvånar väl ingen...