31 december 2008

2008

En tillbakablick på året som gått. Jag läste igenom arkiven månadsvis, men gav upp efter första halvåret. Det blev rätt så tungt att läsa. Några 'höjdpunkter':

Barnen
Pappan hade kommit igång ett umgängesmönster där barnen var hos honom varannan helg, och i veckorna när det passade hans tider. De var mycket oroliga och bråkade sinsemellan så till den grad att en granne hörde av sig till honom. Sådant var inget nytt för barnen, visade det sig. Det hade hänt mer än en gång hemma hos Henne, och hon hade till och med hotat med att de skulle bli vräkta om de inte skötte sig.

De var också mycket trötta när de kom till pappan. Sömnbehovet föreföll oändligt, liksom matbehovet. Det kunde förekomma att inte hade fått något att äta på hela dagen när de kom till honom långt in på eftermiddagen.

Det är bättre med maten nu, men barnen är lika trötta när de kommer till honom.

Skolan
Ett av barnen hade problem i skolan. Det slutade med att vi anmälde en lärare och studierektor för att barnet hade tvingats att ge sig själv ett blåmärke, samt att det hade bestraffats genom att inte få mellanmål. Anmälan ledde ingen vart, mer än att vederbörande skolledning förhoppningsvis fick ögonen på sig.

Två av barnen Det här barnet och ett till bytte skola till höstterminen och det gick bra. Fast det äldsta har nu problem med koncentration och motivation, möjligen på grund av sitt närmast fanatiska spelintresse. (Att mamman tillät inköp av ännu en spelkonsol i ett läge som detta är för mig obegripligt)

Juridik
Året inleddes med att Hon vägrade att inställa sig till en förhandling i Hovrätten. Och kom undan med det! En andra förhandling skedde i Maj, och domen blev två månaders fängelse och ett skadestånd som inte liknade något jag sett för liknande situationer, 40.000:- till Henne och 7.000:- var till de två äldsta barnen.

Fängelsedomen omvandlades helt enligt praxis till att pappan gick med elektronisk fotboja under hösten. Det visade sig att han inte fick träffa barnen under tiden med boja, så det var 58 mörka dygn.

Pappan lade också in om underhållsbidrag för de helger han hade barnen. Det visade sig att Hon måste skriva på om saken, men det gjorde hon aldrig. Hon 'hade inte råd'. Argument som att bidrag är till för mat och annat till barnen biter inte på Henne. Men vi tror att Hennes bidrag skrevs ner i en omfattning som motsvara pappans umgänge med barnen.

Dagarna före midsommar uppstode en akut —våldsfri— konflikt mellan pappan och ett av barnen, som då åkte tillbaka till mamman. Hon gjorde en stor affär av det inträffade och drog i den nödbroms som finns för en vårdnadsförälder om barn i fara. Soc hade både stoppat umgänget, inlett 'en snabbutredning' och gjort en misshandelsanmälan på pappan. Det var fel, visade det sig. Soc har t.ex inte mandat att stoppa umgänge. Tingsrätten gäller.

Jag meddelade Henne per mail att det här var ett klart fall av umgängessabotage och att händer det en gång till blir det anmälan och vite upp till 100.000:- Men mamman lugnade inte ner sig. Och det var för sent. Pappans semester hade gått utan att han fick vara med barnen. Mamman fortsatte att strula under sommaren, så pappan gjorde en anmälan om umgängessabotage. Det hjälpte. De satte ett schema och pappan drog tillbaka sin anmälan.

Det här var i alla fall rätt kul. Jag förstörde informationen på ett par hårddiskar som hade suttit i en PC familjen hade fått låna av mig fram till det sprack. Hon kunde inte påvisa att jag var skyldig att ge henne informationen på dem, så när Hovrättens dom stadfästes blev det dags. Hennes reaktion var typisk Henne: Jag skulle komma inför rätten. Ännu sex månader efteråt har jag inte hört något, och jag lär inte göra det heller.

Det största under året var alltså pappans 58 dagar med fotboja. Det minsta får väl sägas var det här:

Tradera
Vi upptäckte att Hon lade ut stort och smått på auktionssajten Tradera. Detta inkluderade fräscha kläder, presenter och julklappar som Barnens Farmor och jag givit barnen. Inte så trevlig läsning, ska ni veta. Det hela (kanske) löste sig genom att jag meddelade det äldsta barnet att om vi ser den ryggan h*n just fått på Tradera, så blir det inget mer att ta med hem till mamman.

Budskapet verkade gå fram, även om vi känner igen ett plagg som ligger där i skrivande stund.

Sammantaget var 2008
Ett bättre år än både -07 och -06. Tro mig, även om det kan verka svårt. Nu får vi se vad 2009 kommer att bjuda på.

6 kommentarer:

Johnny sa...

Gott nytt.

(Captcha: hatheek)

Plastfarfar sa...

Det samma, Stationsmannen. Gott slut från mig och Barnens Farmor också.

Sophia's Arbiter sa...

Gott nytt år, och låt oss hoppas att nästa år blir ännu bättre än detta.

Plastfarfar sa...

Detsamma, och det gör vi, Sophia!

Helsingborg42 sa...

gott nytt och god fortsättning...

Hoppas som Sophia att alla får ett bättre år än det som nu tar slut...

Plastfarfar sa...

Same to You, H42!