13 december 2008

Lucia

Är det fyra barn i spelet, så blir det en del att göra runt Lucia. Pappan kunde vara med på två av aktiviterna och Barnens Farmor var med bägge gångerna. Själv höll jobbet mig borta från samtliga. Den mest anmärkningsvärda var i torsdags.

Ett möte på bussen
Pappan och barnens Farmor satt på bussen till ett av luciafirandena och såg mamman sjasa på de två yngsta en hållplats senare, utan att hon såg dem. Men det gjorde ungarna, som glatt stormade fram och satte sig med sin pappa och deras farmor. Mamman höll god min och satte sig bakom. Hon hälsade på pappan, men ignorerade Barnens Farmor sin i sin tur ignorerade henne.

Det visade sig att ett av barnen inte hade ätit någon lunch och att mamman hade lovat att i stället köpa något att tugga i sig på vägen, men det 'hann' hon inte trots att de var ute i god tid. H*n var vrålhungrig. Barnens Farmor hittade en karamell i handväska och smög till barnet lite kolhydrater, som hjälpte för stunden.

Mamman är alltså en mycket ombytlig människa. 'Dagsform' är pappans formulering, och någon gång är det till det bättre. Lyckligtvis var det så under detta luciafirande. Mamman var riktigt vänlig, för att inte säga kamratlig mot pappan. Hon pratade och var trevlig medan de väntade på lussetåget.

Pappan fick då veta att de två yngsta är hos en kontaktfamilj en helg i månaden, något han inte gillar. Mamman lade ut texten om hur svårt hon hade det och hur jobbigt det var med alla barnen. 'Som man bäddar får man ligga' skulle jag ha sagt i hans ställe och därmed förstört Hennes humör, men pappan kommenterade inte saken.

I kyrkan, sedan, satte sig barnen med pappan och farmodern och Hon satte sig bredvid. Sedan agerade hon inför de andra föräldrarna och anhöriga nästan som om familjen var hel. Hon till och med grät en skvätt när det aktuella barnet kom i lussetåget. (Pappan vet att Hon kan gråta på kommando, så det är inget att fästa sig vid om man känner henne)

Likadant var det efteråt. Som vore det på den gamla tiden, så sade Hon till pappan att göra något. Han vägrade så till vida att han helt enkelt lät bli. Hon sade till igen och pappan lät bli igen. Då gjorde Hon ett nummer av att behöva göra saken själv. Allt är inte som förr.

Den andra gången förlöpte ungefär likadant. Nu detta:

Det äldsta barnet
Den aktiviteten var i går och vare sig pappan, farmodern eller jag kunde närvara på grund av jobbet. Inte mamman heller. Orsak: Det var 'för tidigt'. Barnet i fråga hade ingen anhörig på plats när Lucia firades med början klockan 0900.

Sån är Hon

6 kommentarer:

stina sa...

Om du vill ha något att skratta åt kan du läsa mitt senaste skyddade inlägg!

Plastfarfar sa...

Ho ho. Det mesta mamman lägger ut blir utan bud, men Hon bara fortsätter.

Josephine i Bryssel sa...

och varför kan de inte vara hos pappan den helgen istället?

Plastfarfar sa...

Om du menar kontaktfamiljen, så fick Hon den när pappan gick med boja och inte fick träffa barnen. Rimligen borde det upphöra nu när strafftiden är över, men vi vet ju så lite.

Josephine igen sa...

Jag tror att det gäller att vara på soc hela tiden... så fort det är ngt ringa flera gånger i veckan tills de rör på rumporna. Annars kan nuvarande situation säkert fortsätta ett halvt år till... och pappan vill ju vara med barnen!
Inget fel med personer som ställer upp när det behövs, men det måste ju vara när både pappan och mamman inte kan - inte sant? och jag har fått bilden av att då finns alltid farmor och platsfarfar redo att hjälpa till. :-)

Plastfarfar sa...

Jo, vi försöker att vara där när vi kan bistå.