15 september 2008

Gåvovillkor

Det här med att mamman och barnen säljer saker som de har fått, på Tradera.com, sjönk ganska djupt in. Det är olustigt och deprimerande att se leksaker och kläder som vi har givit barnen ligga ute på nätet för budgivning. Det är mer än tre månader till jul, nästa stora presenttillfälle och vi har därmed betänketid. Ska vi över huvud taget ge dem någonting att ta med hem till mamman? Kanske det här kan bli en indikation på hur vi kommer att hantera saken:

Ryggan
Pappan hade barnen i helgen. Vi kom förbi som vi brukar och hade med veckopeng som vi brukar. (Man kanske skulle kalla det 'fjortondagarspeng' eftersom barnen inte får något peng av mamman och av oss bara när de är med pappan) Nåväl:

Barnens Farmor har via sitt jobb fått en ryggsäck som visade sig vara anpassad för att ha en dator i, och en bärbar PC är just vad det äldsta barnet har (en släktings avlagda). Men vad skulle hända om barnet kom hem till mamman med en sprillans ny och fin rygga. Skulle Hon lägga ut den på Tradera i hopp om att få en hundring eller så för den?

Jag räckte i alla fall över ryggan till barnet och visade en del finesser, man kan till exempel lätt konvertera den till axelväska, och h*n blev glad. Det här var precis vad h*n behövde. Sedan förklarade jag lugnt att h*n fick ryggan på ett villkor.
-Vad?
-Jo, vi har sett att ni säljer saker som ni har fått av oss på Tradera. Du får lova att inte sälja den här på Tradera.
-Jag lovar, kom det blixtsnabbt. -Jag ska se till att Mamm —ingen ska få sälja den.

Vi får hoppas att det blir så. Annars blir det svårt för oss att ge saker till barnen och låta dem ta hem dem till mamman. Och hösten är på G. Blir den som förra och förrförra året, så kommer barnen att sakna varma skodon och kläder för årstiden. Då vill man kunna rycka in. Så har vi felsägningen. Vi tar den en gång till:

-Jag ska se till att Mamm —ingen ska få sälja den.
Det är alltså mamman som bestämmer vad som ska säljas på Tradera.

Konstigt nog
Jag var inställd på att barnet skulle neka till att de sålde saker på Tradera och till och med behöva visa de pågående auktionerna för barnet och berätta om barnets unika alias i olika nätsammanhang, men det behövdes inte. Barnet protesterade inte och det verkade till och med som om h*n inte var överraskad av att vi kände till försäljningarna. Eller så kanske h*n skämdes lite över saken och vill prata så lite som möjligt om det. Ingen av oss vuxna pratade i alla fall mer om Tradera i helgen.

Hursomhelst. Ser vi den här ryggan på Tradera, så blir det alltså svårt med gåvor till barnen framöver. Vi hoppas verkligen att få slippa detta.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Ett tips, om dom säljer mer på tradera så kan ni ju alltid köpa en aktivitet till dom, tex medlemsavg för fotboll i ett år eller likande. För säljer hon det så gör hon bort sig rejält inför föreningen....

Plastfarfar sa...

Tack för tipset och tanken, NN. Men jag tror inte att man kan köpa något till någon som inte har bett om det på Tradera, som jag iofs inte är helt verserad med.

Dessutom har det hela tiden varit pappan som har fått ta både utgifter och följamed när det gäller barnens aktiviteter. Mamman har struntat i sådant.

Ullah sa...

Anonym menar väl att ni skall ge något som inte går att sälja på Tradera. Kanske finns det något annat, lite mer svårsålt, som en prenumeration på en tidning eller liknande? Men om ni skulle vilja ge barnen ett klädesplagg eller skodon blir det ju värre, de funkar ju inte så bra om de är virtuella. Vilket dilemma! Jag tror det är rätt med villkorandet. Kanske barnen måste få lära sig att bli lite stränga själva mot mamman (om det går).

Plastfarfar sa...

Du har helt rätt, UllaH. Jag får be NN om ursäkt för att jag hajade dåligt.

Ges det tillfälle att giva något som inte går att kränga på Tradera, så gör vi det. Men vi är inte ute efter att provocera Henne, hur gärna jag och Barnens Farmor än skulle vilja.

Det är barnens väl som gäller. Dilemma är bara förnamnet.

Tycko Tryck sa...

Man kanske kan göra saker som för användaren kan vara tilltalande men frånstötande för en Traderaspekulant.

På en ryggsäck kan man tex. nita fast en metallskylt med barnets namn på. Med extremt stora eller många nitar så den säkert sitter fast! Vem vill köpa en ryggsäck det står "Kalle Jönsson" på om man själv heter "Pelle Pettersson"?
Och att avlägsna skylten är inget bra alternativ, då återstår stora fula hål efter nitarna och vem vill köpa en trasig ryggsäck?

Plastfarfar sa...

Vi har sett sådant, Tycko. På mer än ett plagg som barnen har haft de senaste höstarna så har det stått helt andra namn i dem. Sådant är okej i tider av barnklädeskedjor och annat, tycker jag. Varför kassera något som andra kan ha nytta av?

Men att gå in i byteskedjor där folk hjälper varandra är något helt annan än att kränga grejorna och få in pengar för dem.

Ryggan är överlämnad och vi får se --eller höra-- vad som sker med den...

mumfi sa...

Ge inte saker till barnen, låna ut dem.
Skulle de säljas: polisanmäl.

Dokumentera bara ordentligt vad som är vad.

Angående det som är barnens ägodelar så är det inte orimligt av barnen att kräva att de får hantera dem som de vill, d.v.s. ta med sig dem fram och tillbaka mellan de olika föräldrarna. Säljer då mamman saker blir det naturligtvis svårt. Återstår då bara att, skriv lista och kräv kvintens om de ska tas med till modern.

Plastfarfar sa...

Jag tror inte att polisen skulle ta en sådan anmälan, Mumfi. Men om ryggan nu skulle auktioneras ut, så vore det på sitt sätt lite kul att köpa den och sedan ge bort den igen...

mumfi sa...

Stöld är stöld. De måste ta en sådan anmälan. Dessutom faller den under allmänt åtal. Är den på nätet kan man inte heller påstå att det saknas spaningsunderlag.

Dessutom undviker man hela problemet om det tydligt framgår att prylen är till låns. Jag vill inte automatiskt tro ont om någon, nog är det väl så att det som sålts har varit sådant som föräldern av olika skäl (ideologiska?) inte ansett att det funnits behov av? Skulle någon ens riskera att sälja något som uttryckligen angetts vara till låns? Knappast. Låna du ut datorväskan till barnen så slipper du se den på blocket.

Men det är klart: vad vet jag.

Tycko Tryck sa...

"Men om ryggan nu skulle auktioneras ut, så vore det på sitt sätt lite kul att köpa den och sedan ge bort den igen..."

Eller häva köpet och kräva tillbaka pengarna? Det vore ju genialt! Plastfarfar får tillbaka stålarna och barnet ryggan...

Plastfarfar sa...

Det ser ut som om vi kan glömma spekulationerna nu. Mamman har dragit in alla sin auktioner på Tradera nu. Läs postningen "Tradera -för sista gången?" den 17/9.