29 september 2008

Helgen med barnen

Pappan hade barnen den här helgen. De gjorde inget stort —om man inte räknar med lördagmiddagen hemma hos oss. Jag hade som vanligt gjort en vegetarisk La Sagne lasagne åt oss vuxna medan barnen åt pasta, broccoli och burgare baserade på vegobiffar. La Sagnen Lasagnen var baserad på en vegeterisk sås, som jag gör precis som jag gör den vanliga, fast nu med diverse rotsaker i stället för färsen. Och mjölk i bechamelsåsen (soyamjölk fungerar bara inte i redningar), något som den icke helt 100%-ige veganen barnens pappa accepterade. Men det äldsta barnet ville inte ens provsmaka på såsen av det skälet. H*n är en ganska strikt vegan.

Soya
Att såsen var brunröd väckte misstankar. Jag förklarade att det berodde på soyan i den, och det accepterades. Emellertid: Ett av barnen berättade att mamman hade varit med i skolmatsalen en gång och då förklarade hon för personalen att soya 'inte var nyttigt'. Med tanke på att barnen äter mycket soyabaserad mat, soyabiffar, -mjölk, och tofu till exempel, så vore det en katastrof för deras matintag om Hon tog bort soya ur deras kost. Det skulle i princip bara bli pasta och potatis kvar för dem att äta. Så långt verkar hon inte ha gått. Ännu. Knacka i trä.

Det äldsta barnet
I början av den här resan var det barnet det som mest markerade mot pappan. Hela 2006 och en god bit in på -07 var h*n den som tog ut avstånd, vägrade till exempel att sitta med runt matbordet och emellanåt vägrade att komma till de då övervakade träffarna med pappan. Nu är beteendet ett helt annat.

Barnet är mer harmoniskt hemma hos pappan och har till och med sagt att h*n skulle vilja bo där på deltid. Vad som orsakat förändringen —som skett gradvis— vet vi inte. Men vi vet att pappan har respekterat barnet trots det vrånga beteendet och att han aldrig skrikit åt det. Inte heller åläggs barnet sysslor som att dammsuga eller att gå och handla, som det får göra hemma hos mamman. Barnet koppar av hemma hos pappan och med oss. Det gläder.

Helgen blev alltså bra och vi fick en stund till med barnen när vi kom förbi på söndagen och hämtade ett av dem till ett kalas på stan.

Den här veckan ska pappan vara så mycket han kan med sina barn. Så gott som all hans lediga tid är inplanerad med dem. Då är det bra att helgen gick så bra som den gjorde.

2 kommentarer:

malte sa...

Har du testat havremjölk i redningar? Det tycker jag fungerar bättre.

Plastfarfar sa...

Det var nytt för mig. Ska prova nästa gång.

Tack, Malte.