27 augusti 2008

Läget just nu

Det har inte blivit många inlägg här den senaste tiden. Förklaringen är högst odramatisk; det har nämligen inte hänt så mycket den senaste tiden. Pappan jobbar ju varannan helg och har barnen varannan.

Jo, en sak
Före sommaren var Hon mycket påstridig på att pappan skulle ha barnen så mycket det gick för hans schema. Nu, efter sommar och skolstart, har han inte haft något av dem en endaste gång utanför tingsrättens umgängesschema. Det barn som han följde till träning varje måndag (när han kunde –annars fick barnet gå själv) har nu valt en annan idrott, och inte kommit igång med det ännu.

Om det är någon avsiktlig taktik från mammans sida, vet vi förstås inte. Men pappan har inte så tät kontakt med barnen längre, och det är ju inte så kul.

Ekonomi
Pappan betalade in skadeståndet för flera veckor sedan, men Hon har tydligen inte fått det ännu. Hon ringer upp pappan med jämna mellanrum och lägger ut texten om hur ont om pengar hon har och hur jobbigt det är med allting. Han, som hellre kommunicerar via SMS med henne, säger inte mycket till svar.

Min reflektion: Tänk om det är så att hela eller stora delar av skadeståndet gick till indrivning. Det skulle kunna förklara att hon 'inte har fått det'. Men då skulle i alla fall barnens pengar komma. Eller? Slutreflekterat.
<Update>Så här ligger det till:

Kronofogden har ingen möjlighet att lägga beslag på skadeståndspengarna innan de betalas ut. Det är inte tillåtet enligt utsökningsbalken. Dessutom är pengarna, enligt samma lag, fredade för utmätning till nästa dag. Den skuldsatte har alltså ett dygn på sig att flytta pengarna, sätta sprätt på dem eller placera dem på ett konto där de inte går att driva in
Ur en artikel i Metro som behandlar faktum att brottslingar med stora skulder ändå får skadestånd av JK. Min reflektion verkar osannolik och långsökt.</Update>

Helgen
Nu i helgen är det umgängeshelg. Pappan hade tänkt sig att resa bort med ungarna, till en släkting. Men han känner just nu att han helt enkelt inte orkar <Förtydligande> genomföra en så stor sak som en halvlång resa med barnen</Förtydligande>. Hela situationen tär på honom, ska ni veta. Det är jobbigt värre att inte få träffa barnen så mycket som tidigare.

Barnens Farmor har föreslagit ett alternativ, en biltur med ett mycket uppskattat mål.

Vi får se vad det blir.

6 kommentarer:

Mummel sa...

Ok. Viktigt. Och detta VET jag, som har en trasig unge som längtar så efter pappa.

Det FÅR INTE vara så att pappas "mående" (o, så ofta jag hört det ordet...) får honom att "inte orka".

Det är skitsnack att man inte ska orka med att ta hand om sina barn. Särskilt om det rör sej om varannan helg, högst.

Mitt ex bodde 75 meter ifrån. Jag la aldrigaldrigaldrig hinder ivägen, tvärtom. Men det var många brutna löften, många lessna stunder, alldeles FÖR många gånger som pappa "inte orkade".

Själv hade jag, förstås, inget val. Så jag orkade. Varje dag. Så är det fortfarande.

Under den period min unge (som nu är vuxen enligt lag) har varit på behandlingshem (diverse psykiatriska problem, självskadebeteende, you name it) har pappa ringt tre gånger.
Hon kom dit i februari.
Han har skickat ett brev också, förresten, där han talar om hur jobbigt HAN har det. Som vanligt: dottern ska ta ansvar för pappas mående. Vilket hon omedelbart gör, och därtill skulle försvara honom in i döden.

För såna är dom, barnen.

Plastfarfar sa...

Jag tror att du missförstod det sista i inlägget, Mummel. Det handlar om bestyren att ta ut dem på en resa med pick och pack, inte om att han inte orkar träffa dem.

Tyvärr verkar ditt ex vara lika självupptagen som mamman. Hon ringer också och tycker synd om sig själv. Att hon sätter sig själv före barnen står till och med i vårdnadsutredningen.

Ullah sa...

Vad menar du med att kanske skadeståndet gått till indrivning? Betyder det att hennes fordringsägare (vilka jag antar är många) fått sina räkningar betalda?

Plastfarfar sa...

Det var något som flög i mig där jag satt och skrev, Ullah. Men om någon hade begärt indrivning på mamman, så har jag svårt att tro att ett skadestånd skulle vara undantaget hennes tillgångar.

Eller är det det? Jag får nog rota lite i saken.

Plastfarfar sa...

Rotat! Om någon nu talade om 24-timmarsregeln för Henne, så kan hon ganska enkelt säkra sig mot indrivning av just skadestånden.

Men hon skulle fortfarande vara skyldig pengar.

Ullah sa...

Hm. Nu har jag också grävt (=googlat) lite och förstår vad du menar. Har lärt mig något nytt.