10 juli 2009

Hurra!

En dom har gått en kvinna emot. Otroligt. Barnens pappas liv är iofs redan förstört, men kanske andra felaktigt dömda pappor kan hämta lite energi från detta:

Ljuset i slutet av tunneln är det i sanning inte, men DN (egentligen Södermanlands Nyheter) rapporterar i dag att den mamma som höll sina barn ifrån deras Australiska pappa har dömts till tio månaders fängelse för egenmäktighet med barn. Ett skadestånd på 140.000:- till barnen André och Frank Valette ingår också.

Vi har följt historien, men inte rapporterat om den här. En som iaf definitivt kommer att glädjas åt det här, är TyckoTryck. Han har länge engagerat sig i sökandet efter barnen och skipandet av rättvisa i fallet.

Vi gratulerar barnen, deras pappa och skickar även TyckoTryck positiva vibbar!

Update: Pappan uttalar sig i Aftonbladet i dag, söndag. Han tycker att mamman skulle ha fått vård i stället. Men nu när det blev fängelsedom, så blev den för mild. Gärningen skulle beskrivas som människorov och att straffet —tio månaders fängelse där straffskalan går mellan sex månader och fyra år— är för lågt, tycker pappan.

George Pesor är besviken över att straffet blev lågt – tio månaders fängelse och han tror att det beror på att hon är kvinna
Barnens Farmor funderar också på hur det kommer sig att ingen inblandad ens åtalades för medhjälp.

8 kommentarer:

Jocce Hedberg sa...

Den stora frågan är ju hur liknande fall ser ut när det är åt andra hållet, d.v.s. om en far gömmer barnen efter en förlorad vårdnadstvist. Hade utfallet varit lika (10 mån och 140kkr) eller hade det fallit tyngre?

Plastfarfar sa...

Det lär säkert dyka upp jämförelser. Kolla in ställen som daddys, Geunzmagasinet eller Pär Ströms GenusNytt för mer info. Vi kämpar i det lilla och har inte alltid energi för det stora.

Tycko Tryck sa...

Hej Plastfarfar! Jag tackar för de positiva vibbarna!

Jag tror många som följt fallet var förberedda på en villkorlig dom eftersom åklagaren i förväg flaggade för ett straff på den "nedre skalan". Att det ändå blev fängelsedom visar att tingsrätten inte ser med blida ögon på egenmäktighet mot barn.

Jag personligen hoppas nu att "the case is closed" och att de här barnen kan ha en sund kontakt med sin moder i framtiden. De har trots allt bara en mamma och barn mår trots allt bäst av att ha båda sina föräldrar.

Ullah sa...

Vad tragiskt att du skriver att pappans liv är förstört. Kanske är det det hittills. Hoppas i alla fall att resten av hans liv inte är förstört. Att han får det bättre, även om det tar lite tid till.

Plastfarfar sa...

Tycko: Domen lär väl tyvärr överklagas.

Ulla: Det är inga överord. Pappans CV innehåller exempelvis nu sex månader med fotboja för bl.a barnmisshandel. Hur lätt är det att bygga en framtid med det i bagaget?

Ullah sa...

Jag förstår det. Men jag hoppas i alla fall att det inte är omöjligt för honom.

Plastfarfar sa...

...nu mindes jag fel. Pappan gick med sin fotboja i tre månader och inget annat. Detta sitter kvar i belastningsregistret i tio år.

Hans tillvaro är och kommer att vara helt annorlunda efter det som har varit än om det inte hade varit, om säger.

Ullah sa...

Det är klart. Men han får inte ge upp.