25 juni 2009

Glasögonmysteriet

Följande har hänt:
Det yngsta barnets glasögon gick sönder för en liten tid sedan. De låg 'i mammas ficka' och sedan var de av på mitten, såvitt vi har kunnat utröna. Barnet behöver sina brillor, så det var angeläget med nya så snart som möjligt.

Pappan tog saken lugnt. De hade ju alltid försäkrat familjens brillor, så ett par nya torde inte vara oöverkomligt. Barnet hade fått ett par på försäkringen i vintras. Trodde han. Var de nya försäkrade, då? Det visste han förstås inte. Han var inte med när de införskaffades och mamman hade inget sagt i saken.

Inför midsommarhelgen blev det akut. Barnet måste ha fungerande brillor till helgen. Pappan drev på och den onsdagen gick mamman och barnet till en optiker och barnet hade snart nya brillor.

Nu utgjuter sig Mamman över den stora utgiften 'för nya glasögon'. Visst. 2.500.- är mycket för de flesta. Av syskon har vi fått veta att bågarna var det billigaste när barnet fick sina första glasögon. Det dyra var undersökning och glas.

Mysteriet
Mamman och barnet har alltså gått till en optiker och kommit ut därifrån med 'nya glasögon' för två och ett halvt tusen kronor. Efter mindre än en timme.

Farmors Fundering:
Hur kan man gå in i en butik och komma ut med nya glasögon direkt? Så fort går inte en undersökning och framförallt inte slipningen.

Min gissning
Brillorna gick av på mitten. Glasen var intakta, det vet vi. Ett par syskon talade ganska fritt om saken till de insåg att Yppandeförbudet om allt som händer hos Henne kanske gällde även den här historien.

Mamman köpte nya bågar och fick hjälp med att passa in glasen i dem för en helt annan kostnad än 2.500:-. Det beloppet handlar om vad de ursprungligen kostade. (Och pappan var med på) Att Hon går på om utgiften som hon gör, är bara ett sätt att väcka sympati och kanske ger det även lite sponsring från släkt på hennes sida.

Att Hon inte tänkte på att pappan fick löpande information om optikerbesöket (han skulle hämta barnet efteråt) och därmed sänkte historien förvånar inte. Hon är inte den vassaste kniven i lådan.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Plastfarfar!

Om jag nu förstod ditt senaste inlägg rätt så skulle pappan vara med och betala dem nya bågarna?

Hela historien låter som om modern försöker skruva upp priset på dem nya bågarna. Jag har själv fått vara med ofantliga gånger om liknande saker, när jag skulle vara med och dela på kostnaden. Det slutade med att jag tog upp detta på Soc och vi kom överens att om mitt X skulle få pengar av mig så skulle kvitto bifogas innan pengar kom ifrån mig.

Mvh John

Ha en riktigt trevlig sommar nu med både sol och bad med ungarna!

Plastfarfar sa...

Mamman skruvade helt klart på beloppet, men hade ingenting för det. Kanske fick hon bidrag av folk på sin sida, men det vet vi i så fall inget om.

Trevlig sommar själv!

Christian R. Conrad sa...

Och det där med att hon "fick hjälp med att passa in glasen" i de nya bågarna torde inte ha kostat ett smack; det är en liten skruv (en per öga, alltså) som man öppnar och drar åt igen, och alla optiker jag någonsin gått hos skulle självklart bjussa på det när man köper bågar.

(Undrar vad "spona" betyder? :-)

Plastfarfar sa...

De nya bågarna var inte av exakt samma utförande som de gamla, så det kanske måste till någon kantslipning eller så, Christian. Annars vet jag, som har haft brillor i 45 år, nog att varje optiker bjuder på alla smärre ingrepp.

Men vi vet ju för lite pga yppandeförbudet. Och vaddå "spona"?

Christian R. Conrad sa...

Jaha, _annorlunda_ bågar? Jag utgick från att det var precis likadana, men nu när jag läser om inlägget ser jag att så står det ju ingenstans. Lustigt vad man lägger till själv, fast man tror att man bara läser innantill...

Jo, du må vara gammal i gården (t.o.m. mer så än jag), men jag kommenterade kanske främst med tanke på eventuella Argusar till läsare som aldrig behövt besöka någon optiker.

Spona: Captcha (http://sv.wikipedia.org/wiki/Captcha för alla som ev. undrar), eller "Ordverifiering" som Blogger kallar't på svenska. Nu fick jag "cablif", och det är ju tammesjutton ännu lustigare! OK, jag är kanske lite väl lättroad... :-)

Plastfarfar sa...

Det är alltid en balansgång mellan tydlighet och övertydlighet. Rätt blir det inte varje gång.