06 juni 2010

Helgen dag två

De två yngsta är nu hos pappan efter en mysig morgon med oss och fika med äppelpaj och vaniljsås på ett fik Nationaldagen till ära.Vi hade ett mycket bra dygn tillsammans. Som vanligt höll de tätt om förhållandena där hemma hos Henne, men som vanligt spillde en del information igenom.

Vänt på dygnet
Vi satt och tittade på ett par- tre år gamla bilder tillsammans. Där lekte och röjde det äldsta barnet med de andra. Ett av barnen suckade vemodigt. "H*n är så tråkig numera. Sitter bara framför datorn och TV-n" Det andra flikade in att "H*n har vänt på dygnet" (barnets formulering) "och går och lägger sig på morgonen". Inget mothåll på den repliken. Inte heller kommer det äldsta barnet att närvara vid skolavslutningen i veckan som kommer. "H*n är ju ändå aldrig där"

Jag hade på tungan att fråga vad mamman gjorde  åt det hela, men avstod. Det hade bara spetsat deras medvetande om yppandeförbudet gällande förhållandena hos Henne.

Barnen undslapp sig också att "grannarna var elaka", gissningsvis för alla klagomål på oväsen och bråk, men gjorde sedan sitt bästa för att vända på påståendet. Detta säger en hel del om styrkan och medvetandet om yppandeförbudet.

Banta
När jag berättade att —och hur— jag nu är 16 kilo lättare nu än för tre år sedan, spetsade de öronen. Det äldsta är nämligen klart överviktigt och verkar dessutom leva på enbart  chips, godis och choklad. Saker som jag har skurit ner ordentligt på, lagt av helt respektive lagt av helt. Att skippa socker och choklad för det äldsta trodde de helt klart inte vore möjligt.

Det äldsta, ja
Pappan skulle se till barnet i går kväll medan det näst äldsta var på sin klassfest. Han gick upp till lägenheten där barnet var ensamt in på andra (tredje?) dygnet och ringde på. Ingen reaktion. Han ringde lägenheten. Inget svar. Han ringde barnets telefon. Inget svar.

Det lös i köket och i ett annat rum, men det gör det alltid. Pappan fick gå med oförrättat ärende.

"Han vill inte ha barnen"
Den här stan är inte allt för stor, så det var inte överraskande att pappan stötte på mamman till den kompis som ett av barnen vidtalats att bo hos ett par dar i nästa vecka när mamman är på sin resa. De började förstås att prata och lika förstås kom ämnet på tal:
Mamman i fråga: "Jag fick uppfattningen att du inte ville ha barnen när Hon var bortrest?"
Barnens Pappa: "Det sade jag aldrig"
Mamman i fråga: "?????"

Pappan avstod från att förklara. I stället kom han in på olika praktiska spörsmål.

Förklaringen
Pappan hade givetvis fått frågan om han kunde ta barnen under Hennes resa. Visst kunde han det, men då skulle han få matpengar för dem. 32 kronor per barn och dygn. I förskott, som är det enda som gäller när man har med Henne att göra. Han har lärt sig att inte göra avkall på detta.

Hennes tolkning av detta är alltså att pappan inte ville ha barnen, och hon sprider denna till barnens omgivning.

Osis då för Henne att pappan då mötte en inblandad förälder....

Inga kommentarer: