18 november 2005

Separation på G, ett SMS och en obehaglig fundering

Läget är skärpt veckorna efter Smällen. Makarna sover ömsevis utanför hemmet, men en del avsteg sker: När Hon varit på krogen och satt sig i taxin hem, är det lätt hänt att hon körs till hemmet i stället för alternativet (Förarna kanske fraktar hem Henne till lägenheten per gammal vana?)

Då stapplar hon in genom dörren och stupar som en klubbad oxe i bingen. Detta skedde en gång med Hennes make i vår telefon. Han ryckte på axlarna så att det på någott sätt hördes i telefonen.
-Inte ovanligt, sade han bara.

Separation
Maken ser sig om efter ett annat boende. Ekonomin tillåter inte vad som helst, men han hittar ett boende inte så långt borta där han skulle vara inom räckhåll för barnen och även kunna ha ett par av dem hos sig i perioder.

Billigt är det inte. Kontantinsats och månadsavgift blir en del. Men man kan ju låna till insatsen.

Maken ser inget problem i att skriva av sig sin rätt till lägenheten om han flyttar. Hans attityd till skilsmässa och bodelning är pragmatisk och han utgår ifrån att de ska dela på vårdnaden av barnen.

Ekvationer
Vi sätter oss ner med maken och räknar. Slutsatsen blir att det helt enkelt inte går. För dyrt. Nix possiible. Forget it.

Suck.

Okej. Ni får byta er fyra till två treor i stället.

-Vi får bita ihop och ta saken, säger maken.

Han är resonlig och samarbetsvillig. Vi vet att Hon fortfarande vill lappa ihop förhållandet, bland annat för ett SMS som Hon skickade till maken en novemberdag 2005. Klockan är 14:45 på eftermiddagen:

"Hej, pratat med soc. Talar för dig. Påpekar de fel och överdrifter som finns i rapporten. Vi ses sen och berättar mer"
Idag blånekar hon till detta SMS (och att det är fel och överdrifter i rapporten), trots att det går att få teknisk bevisning från operatören, ett SMS gick faktiskt från henne till maken vid denna tidpunkt, och att maken har innehållet kvar i sin telefon. Bankrånare har fällts på liknande indicier. Nåväl.

Helomvändnngen
När Hon fick höra att maken inte längre var ute på bostadsköparmarknaden utan i stället ville byta deras gemensamma bostad till två, slog något slint i henne.

Hon gjorde helt om. Bytte fot. Kovände. Maken blev en fiende, för att uttrycka saken enkelt. Hon och ingen annan skulle ha lägenheten!

Varför?
Makarna hade ännu inte lagt in om skilsmässa, bland annat för att Hon fortfarande trodde på en försoning. Men nu hade hon klart för sig att maken verkligen menade vad han sagt länge nu: Vi splittar.

Sådant föder hat, och hat är Hon mycket bra på.

Giftorättsteorin
Hon skulle kunna göra anspråk på hälften av värdet i den av maken köpta bostaden vid en bodelning. Snöd vinning, helt enkelt. I praktiken skulle hon lura av honom halva insatsen om han hade köpt en bostad.

Lägenhetsteorin
De har en fyra. Nybyggd och ganska dyr i hyran. Finge Hon ensam kontraktet, så skulle Hon ganska enkelt kunna byta ner sig till något billigare, mer centralt och förstås mindre utan att behöva ta hänsyn till makens bostadsbehov. Vi såg faktiskt lägenheten i fråga i en bytestjänst några veckor senare. En mindre, billigare och mer centralt placerad efterfrågades mycket riktigt.

Mindre? Men barnen då?
Det är det som är det kusliga. Det är dokumenterat i en socialsekreteraranteckning att inte ens hon själv tror att Hon ensam kan ta hand om barnen. (När dett skrivs i slutet på mars har så Hon ensam vårdnad och mycket riktigt nästan två heltider till stöd för denna "ensamma vårdnad" från Soc)

Man har nämligen pratat om en "stödfamilj", som skulle kunna rycka in och ta hand om ett och annat barn då och då. För mig är detta en tydlig indikation på det som rör sig i djupet i Hennes sinne. Larmklocka, snarare:

Fosterhem nästa. Adoptera bort hellre än att maken får del i vårdnaden. Bo billigare och bättre med färre barn.

Kan man sjunka så djupt?

Dum fråga förresten. Hon kan ju...

Inga kommentarer: