11 januari 2009

Ett möte på skolan

Jag berättade om det äldsta barnet för en tid sedan. Det har problem i skolan och verkar just nu intresserat av endast en sak: Dataspelande. Konstigt nog så tillät mamman att h*n i det läget skaffade ännu en spelkonsol —en Xbox 360— helt nyligen.

Pappan trodde då att barnet skolkade, men visste inte helt säkert. Nu vet han. Och det hela är inte bra alls.

Fullt pådrag
Vid ett möte på skolan i förra veckan var det fullt pådrag: Bägge föräldrarna, klassläraren, kurator och studievägledare var med, liksom barnet själv. Där framgick det att barnet inte längre gör några som helst hemuppgifter och att h*n skolkade mycket ofta. Hela och halva dagar är inte alls ovanligt.

Alla var överens om att barnet är intelligent och lätt skulle klara skolarbetet, bara h*n ville. Det är där skon klämmer. H*n är helt ointresserad av skolan och de olika verksamheterna där. Barnets dataspelande togs upp, men konstigt nog verkade ingen fästa någon vikt vid detta.

Jag anser att mamman som går hemma om dagarna, sjukskriven på heltid, bara måste ha märkt det ökande skolket. Pappan ställde frågan och fick några överslätande repliker till svar. Visst hade Hon pratat med barnet och även 'försökt' vara sträng (lätt gjort för Henne) men 'inget hade hjälpt´.

Resultatet
Det viktigaste var förstås att barnet börjar visa sig i skolan igen. Barnet får till och med dispens från hemuppgifter i ett par ämnen för att lätta på trycket. Det är förstås bra, men en sak till är jättebra. Pappans intryck av skolpersonalen och deras engagemang var mycket gott. Till skillnad från den förra skolans personal, så verkar de här människorna bry sig. Sånt är viktigt.

Mitt förslag:
Mamman utfärdar spel- och datorförbud de timmar skolan är öppen. Och hon skulle inte ha tillåtit Xboxen, men det är ju för sent. Det går ju inte att dra tillbaka den.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har själv haft ett otal liknande elever, och det finns bara en sak att göra; att ta bort allt som är roligare än skolan ur deras liv. Ingen dvd, mobil, dator, Xbox, ps2 eller något elektroniskt i deras omgivning ö.h.t. I det läget blir skolan det överlägset roligaste alternativet och vi har tagit vårt vuxenansvar gentemot en individ som inte förstår att h*n förstör sitt liv. Det är inte elakt at göra så, det är faktiskt snällt.

Plastfarfar sa...

Jag --om än icke-lärare och icke-förälder-- anser att du har helt rätt.

Min käpphäst i den här saken är att mamman inte skulle ha släppt in en spelkonsol till i hemmet.

Obegripligt och omdömeslöst.