04 januari 2009

Liza Marklund

Det har varit uppståndelse om Monica Antonssons bok "Mia - Sanningen om Gömda". Där påvisar Antonsson att Marklund var ganska långt ifrån sanningen när hon kom med sina böcker om den förföljda "Mia" i början av 90-talet.

Turerna är många och inte helt lätta att sätta in sig i för den oinvigde, men Antonssons blogg ger en del kött på benen.

Det som stör mig och många andra är media-Sveriges dånande tystnad. TV4, vars nyhetschef är polare med Marklund, försökte kväsa sin egen reporter. Bonniersfären förbigår kritiken mot Ikonen Marklund, liksom både radio och TV. Aftonbladet har haft en artikel, skuggad av chefredaktörens i det närmaste ursäkt för publiceringen. Sedan har Staffan Heimersson skrivit i AB-s Plus om saken som en skandal, men hur många abbonnerar på AB-s Plustjänst?

Marklund har kontakter, har många hävdat. Jag tror dem efter de senaste veckornas självcensur i press, radio och TV.

Vad är det då som är så obehagligt att det inte bör nämnas?

Marklund har skrivit en bästsäljare om en kvinna som tydligen är en bedragare och lögnare som har kört samma race som jag speglar i den här bloggen. "Mia" har haft rättsväsendet och media med sig hela vägen till banken, som det heter. Ingen har ifrågasatt hennes uppgifter och Marklund har förstört mer än en människas liv. (Så blev hon ju mångmiljonär på kuppen)

Det är inte Politiskt Korrekt att i dessa tider ifrågasätta 'utsatta' eller 'misshandlade' kvinnor. Det vet Vår Bloggs Huvudperson mycket väl. Hon har kört samma race som Marklunds 'Mia'. Och kommit undan, kanske inte med lika mycket pengar i fickan, men med livet förstört för sitt ex.

Talande för hur media kör Marklund-historien är annars denna krönika i dagens Expressen. Den handlar om en fullkomlig dåre som misshandlar och hotar 'Cecilia'. Nu ifrågasätter jag inte sanningshalten i den skildringen (det finns Monster i Vardagen, jag vet) men Expressens och Marklunds timing tål att funderas över.

Liksom att just denna av alla krönikörers krönikor för närvarande är den enda som inte går att kommentera.

Som Barnens Farmor brukar säga: Vi behöver lite mansfrid i det här landet.

Update 5:e Januari Krönikan som jag länkar till här ovan var illustrerad med ett foto i försommargrönska. Mycket riktigt är det en omstuvad version av det här, publicerat den 21 Maj 2008. Vad håller mänskan på med?

6 kommentarer:

Leroy sa...

Bra farfar.

Som du vet så brukar jag sägaatt sanningenhinner ikapp.

Kanske direktiven till soc nu kan ändras ochatt lagstiftaren lyssnar till andra än dessa som dom valt att lyssna till sedan början av 90-talet eller slutet av 80, Jag harsvårt att förstå varför det inte skall få handla om vilja lämplighet eller förmåga och att få en chans enligt FN´s barnkonvention att leverera. Mycket baseras på denna 1/2 sanning. Tråkigt tyckcer jag eftersom även farföräldrar och den dubbla sociala bas ett barn skule kunna fått haft ofta går förlorad.

Besert på 1/2 sanningar och myndigheters val.

Leroy

Leroy sa...

Så klart har barnens rätt blivit åsidosatt utifrån många 1/2 sanningar.

Jag vill bara att media samt politiker skall vakna. För det finns barn som längtar efter sina föräldrar.

Men där föräldrar pladdrar på för sina barn utan grund, enbart för att vinna fördelar i svåra lägen, det är då det är svårt att vända på skutanom den som styr inte är riktigt införstådd omframtida konsekvenser eller saknar empati.Leroy

Anonym sa...

Monica Antonsson bok "Sanningen om Gömda" bevisar att innehållet är 100% bluff (är det nåt litet enda som stämmer överhuvudtaget?!!) - även om Liza hävdat i mängder av intervjuer, artiklar och reklamtexter att bokens berättelse är helt sann. Och Mia själv har ställt upp i intervjuer i TV och press och bekräftat sanningshalten, anklagat människor som psykopater, anklagat Sverige att inte kunna ta hand om misshandlade kvinnor osv, osv...Skänk royalty-intäkterna för bluffen till Kvinnojourerna i Sverige. Beloppet lär vara 25-30 miljoner som Mia och Liza själva delat på.

Ann Helena Rudberg sa...

jag skrev om hennes krönika... hon har inte fattat hur illa omtyckt hon är ännu.. hon försöker desperat upprätthålla skenet av att hon är den enda som dessa kvinnor har att vända sig till...

Anonym sa...

Något som skrämmer mig mest av allt är hur politikare har "köpt" denna sanning från Marklund/Mia och låtit denna "sanning" vara en inte obetydlig underlag till ändringar i lagstiftningen.
Mansjouror har t.ex. fått tacka nej till bidrag på 2-3000 kronor därför bidraget var öronmärkt till att starta kurser för aggresiva män!!!
Kommer man som ett offer för kvinnovåld, ja då får man en folder omhandlande hur man kan få hjälp att behärska sina aggresiva impulser......
Bland dem främsta förtalare ser vi bl.a. Mona Sahlin & Thomas Bodström..

Skrota det system och få upp ett könsneutralt hjälpprogram där man har barnen i centrum.
Våld är aldrig acceptabelt, speciellt inte när det sker i hemmet.

Glädjande att sanningen nu kommer ifatt och jag hoppas verkligen inte dem lyckas tysta ner detta....

Plastfarfar sa...

Det finns faktiskt en möjlighet att Liza Marklund var duperad av 'Mia', som beskrivs som en manipulaiv och övertygande person.

Det vore också intressant om Marklund hade tagit reda på varför 'Mia' flyttade mellan så många jourer som hon tydligen gjorde. Blev hon omöjlig eller kom folk rent av på henne?

Nu säger jag inte det här till Marklunds försvar. En rakryggad människa i det läget ställer sig upp och säger 'jag blev lurad!', något som Marklund knappast lär göra.

Liza Marklund är tunn och feg som inte vågar ta debatt om den här historien. Döda genom tystnad, verkar vara hennes taktik.

Så länge händelserna i Gaza är det allt öveskuggande i Bloggosfären, så kanske hon kommer undan med det också.

Annars håller jag med H42 fullt ut. Ett könsneutralt rättssystem vore något att sträva efter.