22 januari 2009

Får ROKS Ak 5 snart?

Den här bloggens ovetande huvudperson tog in på vår lokala kvinnojour —medlem i ROKS— i mellandagarna 2005. Vad hon sade till dem vet vi förstås inte, men hon blev uppenbarligen inte ifrågasatt. Hon blev kvar där med alla fyra barnen en månad, och sedan nästan två till på ett familjehem utanför stan. Hela notan kom på skattsedeln.

I samband med historien om kvinnojouren Helga i Tranås, de som i åratal skyddade en mamma som hade flytt undan en vårdnadsdom som gått henne emot, lärde jag mig att ROKS har som policy att aldrig ifrågasätta en kvinna som söker skydd hos dem. Det förklarar en hel del. Vår kvinnojour bara måste ha fått höra rena stolligheter om pappan och hans beteende och köpt dem.

Jag har också lärt mig att ROKS får bidrag utan att behöva redovisa dem. Och nu detta:

8 minuter SVT Play. Ha tålamod, så går det igång.

I Aktuellt i går kunde vi höra om en kvinnojour, Terrafem, som delade ut receptbelagde mediciner, lugnande medel och sömntabletter till de boende trots att ingen läkare hade skrivit ut något till dem. Men det mest intressanta börjar vid 5:38 i inslaget:

Nämligen att det är i princip omöjligt för samhället att granska en kvinnojours verksamhet. Birgitta Resenius, jurist på Socialstyrelsen pratar om en 'rättslig gråzon', och påpekar att man hänvisar en utsatt grupp till ett boende som samhället inte har vare sig kontroll eller tillsyn över. Helene Fritzon, utredare av Socialtjänstlagen, konstaterar att många kommuner överlåter skyddet av våldshotade kvinnor till kvinnojouren när det är samhällets ansvar att skydda medborgarna mot våld och hot.

Otroligt! En kvinnojour ska alltså inte ifrågasätta en hjälpsökandes berättelse, den lyfter bidrag som inte behöver redovisas och det finns ingen som helst tillsyn. Och den får samhällets ansvar att skydda kvinnor. Vad kommer härnäst. Får ROKS en en egen poliskår eller kommer de att bilda ett Kvinnovärn med Ak 5 Ak 4 och allt?

Det är när man läser och ser sånt här som man inser att barnens pappa inte hade en chans. Från första dagen var han kvinnojourens, Soc's och sedan rättväsendets måltavla. Och de sköt skarpt, ska ni veta.

Allt grundat på Hennes trovärdiga utsagor. Som den här, till exempel.

8 kommentarer:

Mummel sa...

Nu går du lite över gräns...

Lika lite som kvinnojourer har rätt att dra alla män över en kam har du rätt att dra alla kvinnojourer över en kam.

Idag toppar Expressen t ex med en ihjälslagen kvinna. Våld i hemmet är den vanligaste formen av våld.

Om stat/kommun tog sitt ansvar och såg till att det fanns (övervakade, eller vad du vill) kvinnojourer vore läget ett annat, eller hur?

Att Hon ljuger vet du och de dina. Inte främmande människor, som vigt sitt liv åt att skydda våldsutsatta kvinnor och barn.

Som finns. På riktigt. Förmodligen är det i de flesta fall mycket, mycket bättre att låta en kvinna som kommer till en kvinnojour få skydd - sen är det för jävligt att det finns kvinnor som utnyttjar dessa livräddare i egna syften.

Döm inte. Hur många procent tror du det är som gör som Hon? Tror du att alla kvinnojourer bryter mot lagar och regler?

Plastfarfar sa...

Jag vet allt det där, Mummel. K-jourer behövs, men jag vill inte för den skull se manshatarna på ROKS löpa fritt och okontrollerat med mina skattepengar.

Vet du förresten att våld i hemmet inte bara drabbar kvinnor? Eller att SvT knappast hade gjort de här inslagen om inte Liza Marklund-historien hade varit?

Män får inte dömas för att de är män. De skall dömas efter sina gärningar och inget annat.

Samhället dömer män ohörda.

Julhuset sa...

Jag är kvinna, men i dagens samhälle där jämlikehet ska råda, vekar alla instanser tro mest på mamman/kvinnan, ska det vara så i dagens Sverige 2009.

Majsanochmalla sa...

Visst finns det stolpskott både bland kvinnojourer och mammor som inte har ärligt uppsåt.

Det är nog inget stort problem generellt.. Men det är naturligtvis en katastrof för den enskilde..

Det finns inget försvar för människor som missbrukar sina barn för eget syfte. Det jag funderar på är hur vi, tillsammans skulle kunna bryta den trenden...

Ingen skall dömas pga av kön. Det är ovärdigt en demokratisk ordning. Men vi får inte glömma alla dessa kvinnor och barn, som indirekt är dömda pga våldsamma män. Och i dessa fall råder ju total kaos. Män som dem bestämmer ju själv reglerna!?

Pok

Majsanochmalla sa...

Julhuset..

Jag måste nog säga att föräldrarrollen präglas av den tid man ägnat åt sitt barn innan skilsmässan. Så länge inte männen väljer att dela föräldrarledighet, vab mm, mm med barnens mammor, så får nog männen lov att finna sig i att det fungerar så. Självklart ska mamman (under förutsättning att hon haft huvudansvaret under äktenskapet för barnen).. Ha företrädesrätt i frågan "barnens bästa".

Tänk logiskt... Vem skulle tycka det var okej om mamman, iom skilsmässan intog pappans jobb, varannan vecka? Jobb är jobb.. Skitsaker i sammanhanget. Barnen är viktigare. Men det tycks inte alla pappor riktigt ha förstått... För då skulle det ju varit hälften/hälften redan under äktenskapet.. Eller?


Vad det nu gäller "barnens bästa". Så är jag, efter egen empirisk undersökning, helt emot det... Därmed inte sagt att jag alltid tycker barnen ska bo hos mamman. Det går bra med vilket som! Bara barnen har en trygg punkt, ett hem. En god relation med den andra föräldern är inte uppbyggd på halva/halva.. Tvärt om!

Det utnyttjade "barnens bästa"... Tycker jag mer och mer handlar om vuxnas bästa...

Pok

Mallaengageradidettabralla

Anonym sa...

Klart där finns bra och dåliga kvinnojourer, men där råder definitivt ingen rättvisa i samhället.
Om man ser på SCB och på BRÅ, då kommer dem med statistik och undersökningar som viser att våldet som kvinnor utsätts för i hemmet av närstående utgör cirka 5,8 % av alla anmälningar (här är även dem falska inkluderade).
jag pratade så sen som idag med en kvinna som hade känt sig hotat och gjort en anmälan om misshandel.
Hon hade inte blivit utsatt för våld, enbart känt sig hotat och för säkerhets skuld gjort en anmälan???
Varför skall man inte ta dem resterande 94,2 % på alvar men koncentrera alla resurser på minoriteten av våldsfall??

issförstå mig inte, VÅLD är ALDRIG tillåten, det får inte förekomma.
Men jag anser att dem som gör en falsk anmälan skall få samma straff som den handling dem hade polisanmäld.

Sen, Liza Marklund...kanske hon får lön för mödan nu
http://www.dagensps.se/artiklar/2009/01/23/32857221/index.xml?referred_from=/nyhetsbrev/ps-morgon-kvall/2009/01/23/96804172/index.xml

tänk om 100.000 av hennes böcker kom tillbaka, båda Gömda & Asyl...

Den räkning hade gått på cirka 30 miljoner...dax att sälja lyxkåken, Liza

Majsanochmalla sa...

H42...

Dessa falskanmälningar är!!??! Jag blir galen på dem! Det gagnar ingen! Framför allt inte barnen!

Men hur sk man komma förbi dem?

Pok

Mallanågonmåsteslutaslitaibarnenbralla

Plastfarfar sa...

Låt oss kalla det ett utslag av det rådande samhällsklimatet. Alla förmodas ge en vilt svamlande psykopat likaväl som en verkligen svårt utsatt kvinna lika rätt.

Inget i en kvinnas utsaga får ifrågasättas.

Att några goda fäder så att säga stryker med på kuppen, verkar inte bekymra ROKS och diverse politiskt korrekta debattörer nämnvärt.

Kan dom stava till ordet 'rättssäkerhet'? Visst. Men förstår dom vad det innebär?

Visst inte.