27 november 2006

Vårdnadsutredningen är klar. -Vidrig läsning

Hur det gick kan ni nog gissa. Hon rekommenderas få vårdnaden om alla barnen, och barnens pappa får bara träffa dem under övervakning. Ingen överraskning med detta, som den här historien har rullat.

Ett brev till Soc
Utredningen består av en faktadel och en resonemangsdel som avslutas med utredarens rekommendation. Jag har förstått att en Tingsrätt för det mesta följer utredningsrekommendationerna, men det här kan dom väl bara inte blunda för trots att utredaren gjorde det.

Vi fick tillgång till utredningen i fredags och på vägen till jobbet i morse lade vi ett brev på lådan. Brevet är riktat till samma chef som vårt förra och handlar egentligen inte om vårdnadsutredningen. Mer om vad som framkom i den. Det är skrämmande läsning och vi tycker att soc måste agera i ljuset av det som framkommit. Ur faktadelen av utredningen:

Mamma super
Två av de personer som utredaren har talat med, kallade barnflickan respektive Den Lille Bodyguarden i vår Blogg, vittnar i faktadelen om hur Hon dricker. Barnflickan:

Ofta kommer [Barnens mamma] hem senare än vad hon sagt och nästan vid varje umgängestillfälle är hon berusad. Vid ett par tillfällen har hon haft svårt att prata. Det finns alltid alkohol i bostaden
Bodyguarden berättar att när han har hämtat ett par av barnen till skolan

har mamman [några gånger] varit alkoholpåverkad och det har stått vinflaskor på bordet. Ofta har hon legat och sovit då han har kommit. Vid ett par tillfällen var det en man i bostaden på morgonen som var mycket berusad
Fortsätter man sitt drickande på morgonen är det riktigt illa, och detta har barnen i sin närmiljö.

Barnen lever i fysisk misär
Barnflickan om hemmet

Det står diskberg i köket, och kläderna tvättas inte. Det räcker inte med en vanlig städning för att få i ordning. Det behövs en sanering.
Hon påtalar också att

När barnen ska sova gråter de alltid för att det är kiss och smulor i sängarna och dåliga täcken och inga lakan
Sanering. Ordvalet är barnflickans och hon är ingen vanlig extraknäckande gymnasist. Hon är yrkesutbildad inom vårdsektorn och arbetar heltid i den. Bodyguarden är också yrkesutbildad i att arbeta med barn och unga.

Vi läser att barnen inte har regelbundna mattider. De går ut i köket och tar för sig när det passar. Barnflickan säger också att barnen inte får den mat de behöver näringsmässigt och att det ofta finns det inget matigt att ge barnen när hon är där.

Vi läser att det är kaos i hemmet.

Det är ofräscht, det spills och kissas i soffan och på toaletten är det ofräscht. Det är blomflugor i köket och det står framme halväten mat som inte tas hand om eller slängs
Vi läser att barnflickan oroar sig för att barnen inte får bra kost, hon anser att barnen ger intryck av att vara undernärda.

Vi läser att Hon inte verkar kunna ge barnen den uppmärksamhet de behöver och att Hon inte heller verkar kunna tillfredsställa de behov som barnen har när det gäller omsorgen om dem.

Vi läser att Hon är självupptagen och prioriterar sig själv. Inte heller ser Hon att orka med barnen, enligt barnflickan. Det tror vi på, särskilt när vi läser vidare att
När [Hon] kommer hem och barnen vill krama henne och få uppmärksamhet stöter hon bort dem. Barnen går då in i sina rum. Det händer att hon kan få utbrott emot dem
Vi läser att Hon inte anser att det går någon nöd på barnen.

Vi läser att Hon säger till barnflickan att situationen i hemmet är ett resultat av hur Hon mår.

Vi läser att utredaren föreslår att Hon får hela vårdnaden om barnen och att deras pappa bara ska få träffa dem med en kontaktperson närvarande.

Vi läser och mår illa. Och vi förstår inte ett dugg.

Kan de inte läsa på Soc?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det hela mpåste kännas ganska kafka-aktigt antar jag.

Plastfarfar sa...

Jäpp. Makterna, skulle Strindberg ha talat om.

Barnens pappa heter iaf inte Job, om någon nu tror det.

CRConrad sa...

Jag läste nyss om det här inlägget, vet inte riktigt varför... (du kanske har länkat till det nyligen, Plastis?) I alla fall var det en sak jag kom att tänka på: Du citerar från faktautredningen, "Det finns alltid alkohol i bostaden"...

Men vad sjutton, det gör det ju i vår bostad med! Det vore väl faktiskt mycket värre om det var så att "det kan aldrig finnas alkohol i bostaden", eller hur? För det skulle ju, m.e.m. underförstått, betyda "...för då måste man prompt dricka upp det på studs"! (På det viset är jag nog rätt nöjd med att jag och frugan är sådana som kan "alltid [ha] alkohol i bostaden", om du förstår hur jag menar.)

Undrar om soc-nissarna faktiskt menade tvärtom mot vad de skrev?