11 juni 2008

Spärrade konton

Utdrag ur mailen på sistone:

Jag:
Ett par minderåriga barn i min närmiljö kommer att få ett skadestånd. Jag är orolig för att mamman, som är ensam vårdnadshavare, kommer att ta pengarna för eget bruk.

Kan man öppna bankkonton i deras namn som står under förmyndare?

Överförmyndarkontoret:
Alla barn som erhåller försäkringsersättning över två basbelopp (82.000:-)insätts på spärrat bankkonto. Om uppgifter framkommer att det finns risk att pengarna används till något annat än till barnens nytta kan spärr kvarstå. Det innebär att förälder alltid måste begära tillstånd för att lyfta medel.

Jag:
I det här fallet har vi tyvärr inga fakta att peka på, mer än att mammans ekonomi är mycket ansträngd och att hon förmodligen har betalningsanmärkningar. Vi vet också att hon för ett par år sedan tömde de sparkonton som barnen har.

Likaså vet vi att barnen inte får veckopeng, och att de pengar de får eller tjänar har en tendens att 'försvinna'. Barnen pratar aldrig om hur.


Jag antar att sådan uppgifter som dessa inte räcker till för att få spärr på skadestånden, 7.000:-, men jag undrar hur man går tillväga för att begära spärr på skadestånden (som kommer att betalas frivilligt)

Överförmyndarkontoret:
Tillskriv oss i ärendet när skadeståndet betalas ut så får vi pröva om spärr skall kvarstå alt införas.

Då gör vi det. Och tack för tipset, UllaH!

14 kommentarer:

Anonym sa...

Det var så lite så, jag kände inte ens till de regler du nu tagit reda på. Nu gäller det att hålla tummarna för att spärren kommer att finnas där till deras konton.

Majsanochmalla sa...

Hej Plastfarfar...

Nu har jag läst igenom hela din blogg från början till slut...

Jag vet knappt i vilken ände jag ska börja.

Men en sak är jag iaf 100 % säker på. Varken du, din fru eller, pappan i fråga är några trevliga typer. Ni verkar totalt uppfyllda av att skylla på/sätta dit mamman...

Vad det gäller pappan i fråga...

Han har varit våldsam mot sitt ex, sina barn, Bodyguarden och någon eller några till. Han är dömd för det i både tingsrätt och hovrätt... Ändå är han, enligt er, oskyldigt dömd!??!? Men snälla ni! Öppna ögonen och hjälp honom så att han inte gör om det. Sluta blunda! Han är faktiskt dömd till fängelse! Och det kan väl ändå inte vara så att soc, tingsrätt och hovrätt är så korkade att de tillåter sig att bli manipulerade av en så´n trasig mamma som era barnbarn tycks ha. Och ni försvarar ju varenda liten skitsak han gör.. Herre Gud! Han är vuxen! Han har inte ens sina barn på ½ tid... Ändå arbetar han inte heltid.. Mamman ska tydligen jobba heltid och ha 4 barn på mer eller mindre heltid. Annat är skit i era ögon... Hela din blogg är fylld av så´na tankefel...

Vad det gäller dig...

Du är helt sanslös i dina tolkniningar i allt som sker hemma hos mamman eller hur ni ska se till att få en dålig relation med henne. Hur tänker du att du har förbättrat för barnbarnen genom att:

1, Förbjuda barnbarnen att använda inköpta stövla, från er hos mamman? Är det inte barnens kläder. Och är inte det viktiga att barnet inte fryser. Vart barnen än befinner sig?

2, Du anmäler henne för fusk för än det ena, än det andra. Jag säger inte att hon gör rätt. Absolut inte...Jag undrar bara vad du har för mål med att "sätta dit" mamman. Samma sak med hårddiskarna.. Du beslagtar dem. Raderar och förstör hennes jobb. Medvetet! Du lägger ner massor av tid på att ha kontroll på henne. Och det är helt fantastiskt att läsa en blogg som på gått i 3 år och att du aldrig sagt ett gott ord om henne. Det blir bara ditt hat mer synligt och tydligt. Du skiter i ungarna... För du har inte förmågan att låta barnen ha det bra även hos sin mamma. Det handlar ju inte om de vuxna... DET HANDLAR OM BARNENS VÄL OCH VE, vilken förälder de än befinner sig hos. Och allt du gör/säger emot mamman gör det inte ett skit bättre för barnen. Och allt dumt du gör förlåter du dig med att mamman är ju ännu värre..

Mannen... Kamma ihop dig! En dumhet försvaras inte av en annan dumhet. Det resonemanget fattar tom min 8-åring! Hur korkad den mamman än är... Så lär dig att ta ansvar för dina handlingar! Och våga se att du har ett mycket tungt ansvar att rätta till det du ställt till med i skador i en skilsmässa som redan är "skitig"

-Farmor... Håhåjaja... Jag är glad att hon inte är farmor till mina barn... Du nämner att farmor "lyckades" att inte vara dum mot barnen som vittnade mot pappan... Duktig farmor!??! *suckar* Med vilken rätt är den kommentaren ens inlagd. Jo... För ni, återigen lägger skulden utanför er själva. En riktig farmor fattar både att barnen i fråga behöver mycket kärlek och stöd. Av vuxna som älskar dem, men inte allt vad de gör eller säger... Villkorslöst!

Er son borde inte bli "påeldad" av dig och din fru. Ni borde för barnbarnens skull se till att föräldrarna slutar hitta källor till bråk och istället börjar samarbeta.

Era barnbarn har bara en mamma och en pappa. Så ska det vara. Och barnen har rätt att få älska båda sina föräldrars villkorslöst. Hur tokiga eller galna de än är. Och en förälder som pratar dåligt om den andra förälderna förstör ingenting i den andres relation till barnen utan bara sin egna relation till barnen. Så jag tror att barnens ovilja att berätta saker beror på att de lärt sig att pappa, farmor och farfar inte har en godhjärtad inställning till mamman. Och mamman är viktig för
barnen, precis som pappan är.. Därför berättar de heller ingenting. Och med er infernaliska inställning till att "sätta dit" mamman så "läser jag".. Mellan raderna att mamman heller inte vill höra mer påhopp/smutskastning från er.

Vad det gäller ekonomi... Men snälla nå´n.. 4 barn kostar. Det borde er son tänkt på innan han skaffade 4 barn. Och även om föräldrarna är skilda så har man samma ansvar för den ekonomiska biten tillsammans.
Självklart delar man kostnader för barnförsäkringar, glasögon, aktiviteter, kollon mm, mm. Så när du gnäller på att ungarna inte har några aktiviteter.. Så gå till din son och ställ honom till svars. Glasögonen är han helt klart skyldig någon pengar för.. Exet kanske?

Vad det gäller underhållsstöd så ska pappan betala 1 175/kr/barn/månad. När han har barnen så ska han ha ett avdrag per dygn. Det ansöker han hos försäkringskassan månad för månad. Den summan som pappan betalar varje månad skall fördelas på 40 så får man fram avdragsrätten på underhållstödet. Dvs om er son betalar 1175 (vilket många inte gör, de betalar mindre...Tex eran son som har 4 barn och jobbar 80% då betalar mellanskillnaden av vad pappan skulle betala upp till 1175 sek. Betalar han 300 sek per barn delas 300 kr på 40 dagar = 7,50 kr om dagen per barn. Betalar han 1175 så får han tillbaka 29,30per barn och dygn.

Om nu er son betalar mindre än normen så är det ju så att samhället täcker upp för hans barn= en typ av socialhjälp. Dvs Han får bidrag av samhället för att försörja sina egna barn. Inget fel i det. Dock finner jag det anmärkningsvärt att ni hojtar så mycket om mammans eventuella bidrag.. Sopa rent framför egen dörr... Tänker jag...

Om nu du/din fru månar så mycket om barnen så tycker jag ni ska "dra ner rejält" på att "tagga igång" på mamman. Lika mycket som barnbarnen älskar sin pappa, älskar dom sin mamma... Det är jag fullt övertygad om..

Och ni alla vuxna runt omkring borde värna barnens rättigheter och inse att "Det man inte kunde förändra som gift, kan man heller inte ändra som skild". Det är bara att "gilla läget".. Med de förälrar till sina barn, de som man en gång valde att bli föräldrar med.

Och att mamman inte vill ha med er att göra beror enkom på att ni medvetet försöker skada henne i ord och i handling. I mina ögon beter hon sig fullständigt normalt. Det är en självbevarelsdrift att hålla avståndet till den/de som försöker skada/såra en, eller kränker en gång efter annan.

Som du ser.. Dina inlägg gör mig förbannad. Barnen far illa av ert betende... Det gäller mamman´s beteende också- Någon av er alla vuxna borde sätta klackarna i backen... För de underbara barnens skull...

M

Plastfarfar sa...

Utan ditt inlägg hade vi inte tänkt på det här, Ulla ;-)

M: ditt inlägg är alldeles för långt och omfattande för att kunna besvaras i detalj, men jag kan berätta att pappan är den som har försökt samarbeta konstruktivt, att han betalar sitt underhållsstöd helt enligt reglerna, han får inga som helst bidrag och att han alltså inte hennes får hennes namnteckning på inlagan om underhållsstöd.

Vad gäller skitsnack om motparten, så missade du de passusar i bloggen där jag skriver att ingen av oss pratar om Henne inför barnen, något man knappast kan säga om Henne.

Pappan jobbar deltid för att få tid med barnen. Mamman jobbar inte heltid, hon är sjukskriven till 75% och stämplar 25, vad jag kan förstå.

De anmälningar som jag har gjort, har varit för barnens bästa, inte för att sätta åt henne. Det mest flagranta var när vi upptäckte att barnen inte fick morgonmål.

Det får räcka för nu, M. Tänk på att det här inte är en Poliskt Korrekt händelseutveckling, kan jag väl tillåta mig att tillägga.

Anonym sa...

m & m verkar ha läst den här bloggen som fan läser bibeln.
Trist.

Majsanochmalla sa...

Plastfarfar...

Enligt reglerna så betalar man högst 1 175 eller allt dess i mellan ner till 0. Oavsett vad man betalar så får alltid "motparten"
1 175 i månaden per barn. Vad pappan ska betala/barn regleras av föregående års deklarerade inkomst.

När avdrag ska göras för umgänget, så lämnar, i just detta fall pappan in en så´n ansökan som lämnas påskriven, men bara av pappan. Handläggaren kommuncerar mamman och om mamman säger att det inte stämmer så får mamman bevisa motsatsen. Kan hon inte det så görs avdraget nästkommande månad. på det som pappan ska betala. Räkna per natt barnet sover hos pappa och dra av för det. Det här systemet finns just för att parterna ska slippa kommunicera.

Vad hon gör eller inte gör kan du knappast förändra. Du kan bara se till att detta beteende inte kan nå dig. Och kan du ju se till att aldrig agera dumt emot henne. Och genom det kan ju hon inte säga så mycket heller. Fortsätter du däremot att vara elak så kommer hon ju ha "anledning" att balla ur inför barnen..

Jag tvivlar inte på att din son vill samarbeta... Men med största säkerhet kommr det samarbetet inte börja förrän du/din fru tar ett steg tillbaka. Ni förvärrar på alla plan. Det här är inte er skilsmässa.

Och ditt svar gör mig inte förvånad... Du tar upp mammans arbetstid.. eller brist på sån som något negativt. Något som du bara hört i andra hand.. Det är just så´nt som gör mig skeptiskt till era egentliga syfte... Vad har du med mammans arbetstid att göra!?

Frukost ja... Hur kan du låta bli att åka dit och hänga en matkasse på dörren? En anmälan leder bara till en djupare konflikt... Å skulle de stackas barnen bli utredda av soc ytterligare en gång?! Konstig inställning.. Lös problemet människa.. Ge barnen lugn och ro. Ge dem inte mer problem.


Frågor som jag undrar över... Och som jag tror du behöver fundera på:

1, Du anmälde ju henne till försäkringskassan. Även om det inte var huvudosaken till hennes trubbel där. Något syfta måste ju ditt agerande ha? Eller hur tänke du nu att det tilltaget skulle gynna dina barnbarn?!?

2, Har er son inte fått fängelse för brott han begått. Våldsrelaterade på flera olika personer?

3, Förklara för mig hur du tänkte när du ringer upp bredbandsbolaget... För att kolla om det var problem i huset där mamman bor... Och endast konstaterar hahha... Hon kan nog inte betala... Vad va syftet och vad har du med det att göra?
Om mamman tagit beslut om att hon inte har råd med den extravagansen... Verkar du vilja ta det som en triumf... För mig verkar det helt vettigt beslut att ta... Har man inte pengar så..

Näe.... Inte tor jag att det hät är någon diret PK-analys... Det fattade jag redan på första inläggen... Och jag kan ju låta bli att läsa. Visst! Men det ni utsätter mamman och barnbarnen för är inte okej... Glöm inte att e son valt denna kvinna som mor tills sina barn... Och det är ett val man gör för resten av livet.

Släpp taget om henne och välj barnens bästa ist...

M

Majsanochmalla sa...

Uhla..

Du har helt rätt..

Jag hoppas jag aldrig blir så mesig att jag inte säger ifrån när barn far illa...

Malla

Plastfarfar sa...

Det ligger en del i det du säger, Ulla. Fast jag skulle använda ordet slarvigt om hennes läsning.

Tack för redogörelsen om umgängesbidrag, M. Särskilt det här med att mamman måste bevisa motsatsen är intressant.

Vi håller oss annars till dina tre frågor, M:

1) Hon anmäldes av mig, för att jag finner det anstötligt att arbeta när man är sjukskriven och detta desssutom för 'agitationsproblem' (Bl.a koncentrationssvårigheter)

Den anmälan som ledde till nedsatt sjuksrivningsgrad gjordes dock av någon annan.

2) Han är dömd för det som rätterna fann honom skyldig till. Därmed inte sagt att han har utfört dessa gärningar.

Jag tror inte längre på rättssamhället.

3) Det får du nog förklara lite mer. Jag har iaf inte ringt upp Bredbandbolaget eller någon annan ISP om Henne. Eller om någon annan.

Det är nämligen meningslöst med tanke på deras kundsekretess.

Rent allmänt så är barnens bästa faktiskt ledstjärnan i vårt agerande, M. Därför gillar vi inte att hon slår dem, föder dem illa och tar deras pengar medan hon seglar på en räkmacka genom rättsystemet sitt hat mot pappan, som trots detta ska ha barnen all sin lediga tid.

Anonym sa...

Majsan & Malla: du/ni verkar inte ha fattat någonting av det Plastfarfar har skrivit. Det är det som är så trist.

Plastfarfar sa...

Har du tittat i deras blogg, Ulla? Dom är inte så lite bittra på sina ex. Deras lilla bloggosfär i form av länkar och kommentatorer verkar också fulla av hat:

Helvetiskajävlgagubbhelvette!!! Att knippsa dicken på ett sånt arsle skulle vara ett sant nöje!!!

Då kanske det är svårt att konfronteras med omvända förtecken.

Jag kan berätta att Barnens Farmor tar mycket illa vid sig av M-s skriverier, trots att M är så dåligt påläst.

Låt oss hoppas att M läser på lite bättre inför nästa gång.

Anonym sa...

Jo, jag tittade lite grand och förstod att de är fast i sin sitution och synvinkel. Och jag tänkte nästan vända mig direkt till barnens farmor och säga till henne att hon inte skall ta vid sig av dylika kommentarer, men jag gör det nu i stället. Hennes engagemang för och kärlek till barnen framgår nästan övertydligt i bloggen, och hon måste helt enkelt skaka av sig sådana dumheter som m&m vräker ur sig om hela situationen. Om deras egen har jag inget att säga, bloggen gjorde mig inte nyfiken på en fördjupning eller närläsning.

Majsanochmalla sa...

Ullah...

Det är nog så enkelt som att du och jag inte har samma åsikt. Är det du som ä famor kanske?!

Plastmorfar

Hur som haver... Pappan ifåga lämnar ett yrkande om umgängesavdrag till fösäkringskassan. Därefter sköter de allting. Kanske det finns färdiga blanketter på nätet? Annars tror jag det kan räcka med ett brev underskrivet av fadern.
När allt är avklarat så kommer mamman få avräkning och då får hon också se vilken summa pappan betalar / barn /dag..

1,
Jag håller med dig om att det är anstötligt. Verkligen! Men är det verkligen din sak att lägga dig i... Är inte det bättre för barnen att avstå alla tillfällen till beskyllningar och smutskastning? För att skapa/återskapa tillit krävs en hel del... Du/din fru eller sonen tycks ställa er "utanför"... I ansvaret för just det. Ser ni er själva som offer... Då blir ni offer!

Agitationsproblem!?!? Bra att du tar upp det... Det verkar ju helt befängt av dig, vuxna kar´n att lägga dig i det. Kontrollfreak är också en sjukdom. Låt mamman vara.
Lägg heller, dig inte i skolans roll! Pappan ska lämna en kopia på domslutet till skolledningen. Därefter ska de agera. Och självklart håller du/din fru er utanför. Ni har inget med det att göra!

2, Vad det gäller bredbandsbolaget så är det dina ord. Inte mina... Jag bara refererade.

2, Du säger det så bra själv... Du är inte kapabel att se sonens fel och brister. Nej... Jag tror problemet ligger hos dig/din fru... Ni var inte på de olika platserna och vet väl inte vad som hände. Ändå låter ni er luras av hans ord... Som sagt soc, tingsrätt och hovrätt har kommit fram till samma sak. Och ni kom fram till er övertygelse... Och då har alla andra feeel... Sorry... Jag tror inte en sekund på er son. brydde ni er om sonen/barnbarnen skulle ni se till att sonen fick hjälp.... Inte skylla på andra hela tiden. Det är ovärdigt, ovettigt och inte gynnsamt för barnen.

Det är aldrig okej att slå sina barn... Det är tabu och olagligt... Men samma här! Har ni sett det`? Polisanmäl för barnens skull isf..Om ni verkligen har något... Konkret!

Mina barn anklagade sin pappa för att slå dem... Aldrig en sekund har jag trott dem! I mina ögon är han lika bäng som er sons ex... Men ändå... Att haussa upp allting i så´na här fall missgynnar bara barnen... Glöm inte att barnen vill vara er alla till lags... De älskar er alla... Men inte allt ni gör och säger....

Ett icke svar är också ett svar... Du vill inte svar på vad hårddiskarna har för betydelse för barnens bästa... Tex...

Malla

Anonym sa...

Jag förstår inte retoriken här...
Malla säger att dennes barn hävdat att pappan slår dem men Mallan tror dem inte.
Det är alltså OK för mallan att inte tro.

Men det är inte OK för Plastfarfar att inte tro att pappan inte slagit sina barn. Och att beskyllningarna i grund och botten inte är barnens uppgifter utan Hennes redigerade version av något som hänt?

Det går inte att bortse från att domstolarna avgett domslut utifrån målsägarnas utsagor och inget annat. Det är inte faställt utom all tvivel att pappan verkligen begått de handlingar han fällts för. Om man läst bloggen ordentligt så framkommer sådan (synnerligen relevant) fakta...

Nu var väl varken tingsrätten eller hovrätten på plats och bevittnade den påstådda misshandeln men det är OK att de yttrar sig men Plastfarfar, som inte heller var där, skall hålla käften?
Trots allt har Plastfarfar ett val, han kan välja att tro eller inte tro och beslutet är enligt min åsikt (och grundlagen) okränkbart.

Innan man skriker om tankefel kanske man skall se till sina egna sådana?

Anonym sa...

Samma här Ullah, när jag läste att favortmusiken är "Ljudet av ett ex som frivilligt betalar för sina barn!" började jag ana nivån och stack därifrån.

Plastfarfar sa...

Jag tror inte att vi kommer mycket längre nu.

Tyckos kloka ord får avsluta kommentarerna i den här tråden, som låses för vidare kommentarer.